Prețul, o problemă spinoasă

Ce înseamnă ”prețul corect”?

O lectură de 7 minute

Pe scurt:

Prețul proprietăților fluctuează în funcție de factori obiectivi și subiectivi, fiind posibil să găsești același apartament la prețuri diferite, în anunțuri diferite.

Instrumentele online specializate, cum este serviciul Opinie Preț dezvoltat de imobiliare.ro, te pot ajuta să alegi în cunoștință de cauză.

Un agent imobiliar te poate informa cu privire la contextul pieței în care cauți, sprijinind o alegere potrivită nevoilor și intereselor tale.

Pentru un cumpărător, problema „prețului corect” se pune, desigur, din primele momente în care intră în contact cu o proprietate sau alta, cu mult înainte de a ajunge la o decizie de achiziție. Poate că în această fază te va surprinde să întâlnești aceeași proprietate promovată la prețuri diferite în anunțuri diferite.

Trebuie să ții cont însă de faptul că stabilirea prețului unui produs, fie el și imobiliar, nu este o știință exactă, ci depinde de o serie de factori mai mult sau mai puțin subiectivi, ce ies la iveală atunci când aceeași ofertă este promovată de agenții diferite. „Prețul corect”, așadar, nu este o cifră fixă, ci mai degrabă o marjă în limita căreia pretențiile vânzătorului pot varia.

Această marjă este strâns legată de valoarea de piață a unei proprietăți, ce se schimbă în funcție de evoluția reală sau percepută a pieței. Acesta este motivul pentru care vei putea observa modificări de preț, în plus sau în minus, în cazul unor oferte prezente de mai mult timp pe piață.

Iată cum îți poți face o imagine mai clară despre valoarea de piață a unui imobil la un moment dat:

Evoluția generală a pieței

Valoarea unei locuințe este dictată nu doar de caracteristicile sale fizice, concrete, ci și de stadiul de evoluție a pieței de la momentul respectiv. După cum probabil știi, rezidențialul autohton se află, de ceva timp încoace (din a doua jumătate a anului 2014, mai exact), pe o pantă ascendentă în ceea ce privește prețurile locuințelor. Un instrument special conceput pentru a te ține permanent la curent cu variațiile survenite la acest capitol este Indicele Imobiliare. ro. Punerea în context a acestor date, precum și multe alte informații despre piața rezidențială le poți găsi în cadrul secțiunii Știri și Analize a aceluiași portal.

Comparația cu oferte similare

Odată „conectat” la realitatea pieței, poți merge mai în profunzime: o metodă folosită chiar de către specialiștii în domeniu pentru evaluarea unei proprietăți este comparația cu alte oferte similare. Imobiliare.ro te poate ajuta și aici, portalul reunind mii de oferte de locuințe din toate colțurile țării. Criteriile variate de căutare te vor ajuta să selectezi cu ușurință anunțurile comparabile cu ceea ce te interesează pe tine.

Opinie preț

Dacă ai nevoie de informații cât mai concrete și condensate, s-ar putea să te intereseze un instrument recent lansat de Imobiliare.ro, Opinie Preț. Acest serviciu gratuit îți generează un raport personalizat pentru proprietatea care te interesează, indicând atât valoarea de piață estimată pentru aceasta și o estimare în ceea ce privește marja de negociere, cât și detalii despre alte proprietăți și despre evoluția pieței per ansamblu.

Pagina de detalii anunț

Tot pentru a-ți ușura căutarea, Imobiliare.ro a inclus, în pagina fiecărui anunț în parte, o serie de informații utile, cum ar fi prețul zonei, costurile de tranzacționare, întreținere, asigurare sau certificat energetic. Toate acestea te vor ajuta să-ți faci o imagine mai clară atât despre poziționarea respectivei oferte în piață, cât și despre costurile implicate de achiziția sa. De asemenea, aici vei găsi și un link către Opinie Preț.

Perspectiva agentului imobiliar

După cum știi, între prețurile cerute de vânzători și cele reale, de tranzacționare, există o diferență uneori semnificativă. Din păcate, piața rezidențială locală nu a ajuns încă la acel nivel de transparență care să permită centralizarea la scară largă a unor informații concrete despre cele din urmă. Și în această privință însă, un agent imobiliar îți poate veni în ajutor. Lucrând de regulă pe o anumită nișă a pieței, consultantul ar trebui să aibă o perspectivă destul de clară asupra valorilor de achiziție pentru un anumit tip de proprietate dintr-o anumită zonă.

Atenție!

Mediile de preț calculate de Imobiliare.ro la nivel de țară, la nivel de oraș sau chiar la nivel de zonă nu trebuie privite ca cifre absolute, menite să te ajute să calculezi „pe ceas” valoarea unei locuințe! E necesar să ai în vedere că aceste calcule includ atât cele mai scumpe imobile dintr-o piață, cât și pe cele mai ieftine, astfel încât rezultatele nu pot fi aplicate, fără discernământ, oricărei proprietăți alese în mod aleatoriu.

Indicele Imobiliare.ro, spre exemplu, este util în primul rând pentru a evidenția în timp real evoluția pieței rezidențiale prin raportare la prețurile solicitate pentru toate anunțurile disponibile în piață la un anumit moment.

Pentru a-ți putea forma o imagine cât mai realistă asupra „prețului corect” pentru o anumită proprietate este, așadar, recomandat să apelezi la un instrument special conceput în acest sens, cum este Opinie Preț. Și perspectiva unui agent imobiliar specializat pe zona respectivă te poate ajuta mult, acesta având informații și despre valorile de tranzacționare. Instrumentele online și consultanții de specialitate te vor învăța să pui valoarea apartamentului în contextul complex al pieței, pentru a alege în cunoștință de cauză și în acord cu nevoile și interesele tale.



Share This