Despre sustenabilitate – orientarea și calitatea ferestrelor

La ce trebuie să fii atent pentru o locuință plăcută și cheltuieli de întreținere prietenoase

O lectură de 7 minute

Pe scurt:

Când ne gândim la sustenabilitatea locuinței, adeseori ne imaginăm detalii tehnice complicate și dificil de înțeles de către cei care nu sunt specialiști.

Atribute simple, ca orientarea locuinței și dimensiunile și pozițiile ferestrelor pot face diferențe remarcabile în consumul de energie și confortul general pe care îl vom avea acasă.

Un design sustenabil nu ajută doar la reducerea costurilor de întreținere prin practici eficiente din punct de vedere energetic, ci contribuie și la bunăstarea ta generală în apartament.

Orientarea, calitatea și tehnologia tâmplăriilor și a ferestrelor, precum și felul în care este ventilată locuința pot optimiza stocarea căldurii în timpul iernii și transferul de căldură în timpul verii, asigurându-ți temperatură, aer și lumină optime.

Orientarea locuinței

Orientarea clădirii tale ar trebui să țină cont de variațiile sezoniere în poziția soarelui, precum și de direcțiile vânturilor din regiunea în care te afli. Ideal, aceste criterii ar asigura acumularea de căldură în locuință pe timpul iernii, astfel încât să nu fie necesar să recurgi des la alte sisteme de încălzire, precum și protecție împotriva luminii directe pe perioade îndelungate vara, să nu fii nevoit să recurgi la alte cheltuieli cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare.

Este bine ca, odată ce ai identificat un apartament care te interesează, să încerci să-l vizitezi în mai multe momente ale zilei, pentru a vedea dacă pătrunde suficientă lumină naturală. Pe de altă parte, este dificil să-ți imaginezi cum se va schimba această lumină pe parcursul anului, însă internetul îți pune la dispoziție anumite instrumente1 prin care, introducând adresa locuinței, poți să-ți faci o idee despre cât de bine este orientat edificiul.

Evită apartamente orientate exclusiv pe sud pentru a nu avea probleme de supraîncălzire vara, însă ferește-te și de cele orientate exclusiv către nord. În legătură cu funcțiunile spațiilor și felul în care acestea ar trebui să fie orientate corect găsești explicații pe larg la paginile 110-111, în articolul Din înăuntru spre exterior.

Remarcă și poziția și distanța clădirilor din jur, precum și a arborilor din dreptul ferestrei (dacă este cazul) și observă cât de mult ar putea să-ți umbrească apartamentul. Tot poziția clădirilor din jur este relevantă pentru posibilii curenți de aer, de exemplu, dacă ai ferestre orientate spre o stradă îngustă, lipsită de vegetație și flancată de clădiri mai înalte, s-ar putea să ai probleme din cauza curenților formați care ți-ar pătrunde în casă atunci când aerisești.

Pe lângă beneficiile aduse sănătății și bunăstării tale psihologice, prezența arborilor te poate ajuta și cu economiile. De exemplu, foioasele pot acționa ca un filtru vegetal care vara să blocheze razele directe ale soarelui și să împrospăteze aerul, iar iarna, când rămân fără frunze, să permită stocarea de căldură de la soare în apartamentul tău, astfel încât să recurgi mai rar la sistemele de încălzire și răcire.

Ventilația naturală și ferestrele

Un lucru pe care îl trecem des cu vederea este importanța ventilației naturale. O clădire inteligent proiectată cu acest

scop în minte ne poate crește dramatic bunăstarea acasă. Acest sistem permite circulația aerului astfel încât, fără ajutorul aparatelor de aer condiționat sau a altor ventilatoare (care reprezintă de regulă o proporție foarte mare din energia totală consumată într-o clădire), aerul proaspăt să pătrundă în casă, iar aerul stătut, umezeala excesivă, praful, patogenii și căldura excesivă să fie cu ușurință eliminate. Pentru aceasta, trebuie să fii atent la poziționarea și dimensiunile ferestrelor, precum și la atmosfera străzii pe care te afli. Zonele cu poluare fonică intensă și cu aer contaminat (noxe eliberate de mașinile care circulă pe stradă, apropierea casei de o zonă industrială care eliberează diverse substanțe în aer etc.) sunt bineînțeles de evitat, însă în unele cazuri ceva mai puțin afectate există mici trucuri de design care pot ajuta. De exemplu, o clădire amplasată în apropierea unei străzi foarte zgomotoase poate avea diverse elemente pe fațadă care redirecționează sunetul, protejându-ți ferestrele.

Este recomandat să ai ferestre pe 2 fațade, să le preferi pe cele înalte (totuși cu lățimi minime de 1,2m), pe care să le poți rabata astfel încât să poți lăsa o fantă în partea superioară a ferestrei, pentru a permite aerului cald (care tinde să se ridice) să iasă afară.

Ventilația naturală se bazează pe principiul convecției, astfel încât dacă păstrezi o fereastră complet deschisă și alta deschisă doar într-un punct mai înalt (de exemplu, rabatată lăsând acea fantă în partea superioară), aerul încălzit se va ridica și, datorită presiunii scăzute rămase, aer proaspăt va pătrunde în locuință, acest proces repetându-se constant.

Din punct de vedere al tâmplăriilor, cele din PVC sunt momentan preferate în România, fiind accesibile ca preț, rapid de montat și izolând eficient locuința atât termic, cât și fonic. Pe de altă parte, dacă achiziționezi un apartament cu ferestre cu tâmplării din lemn, este bine de știut că și acestea, dacă sunt întreținute corespunzător, sunt eficiente din punct de vedere energetic, însă este importantă vopsirea lor periodică, pentru a le proteja împotriva umezelii excesive. Atenție la tâmplăriile metalice – deși sunt adesea foarte accesibile ca preț, sunt de o eficiență energetică slabă, permițând ușor transferul de căldură!



Share This