Apartamentul tău sustenabil

Apartamentul tău sustenabil

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Certificatul de eficiență energetică îți arată consumul de căldură, apă caldă și lumină în timpul unei utilizări normale a apartamentului. Consultat cu atenție poate servi la calculul costului de utilizare a apartamentului și la informarea despre cum se poate optimiza consumul energetic și crește confortul.

Instalarea accesoriilor pentru controlul temperaturii interioare, a robinetelor și obiectelor sanitare care reduc consumul de apă și a electrocasnicelor eficiente energetic, va contribui semnificativ la reducerea consumului cotidian de apă și energie.

Atenția pentru mediul înconjurător poate părea complicată când locuiești într-un apartament din mijlocul orașului, în special în România unde sunt rare dezvoltările imobiliare care au o strategie de reducere a impactului asupra mediului. Ai însă mai multe opțiuni pentru a diminua amprenta de carbon a vieții tale. O viață atentă la mediul înconjurător înseamnă atenție pentru eficiența energetică și pentru optimizarea consumului de resurse (materiale reciclate, locale și naturale, consum redus de apă, compostare).

Eficiența energetică

Eficiența energetică a unui apartament se referă la abilitatea ocupanților lui de a gestiona performanța termică (confortul termic) și accesul la lumină naturală pentru a obține un confort sporit și pentru a reduce costurile de energie.

Certificatul de performanță energetică a clădirii

Cuprinde date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unități de clădire. Performanța energetică a clădirii se exprimă printr-o notă, de la 1 la 100 și prin încadrarea într-una din cele șapte clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum. Certificatul de eficiență energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepția situației în care s-au efectuat lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia. Proprietarul sau administratorul unei clădiri sau apartament este obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia la cunoștință performanța energetică a clădirii. Certificatul nu este necesar pentru clădiri monument sau care fac parte din zone construite protejate.

Privește certificatul de performanță energetică ca pe un instrument de analiză. Pe de o parte, el detaliază caracteristicile construcției și ale instalațiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare mecanică și iluminat artificial) iar pe de altă parte îți permite să calculezi costul estimativ pentru încălzire, răcire, apă caldă menajeră, climatizare, ventilație și iluminat în condiții normale de utilizare a locuinței. De cele mai multe ori acest document conține informații legate de cum se poate îmbunătății eficiența energetică a apartamentului. Întreabă un specialist care este costul acestor îmbunătățiri și adaugă-l la prețul proprietății.

Ține cont de faptul că deși costul inițial al achiziționării unui imobil cu eficiență energetică scăzută poate fi mai mic, pe termen lung însă, costurile de întreținere vor crește din cauza consumului mare de energie pentru încălzire în perioada rece și răcire în perioada caldă. Aceste costuri afectează bugetul familiei într-o măsură mult mai mare decât cele de utilizare a unui autoturism, a căror alegere o facem de cele mai multe ori și în funcție de clasa de eficiență în care se încadrează autoturismul, respectiv de consumul mediu de carburanți.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când te gândești la eficiența energetică a noului tău apartament este dotarea cu accesorii pentru controlul temperaturii interioare. Instalarea acestor accesorii de termoreglare contribuie la asigurarea unui randament ridicat al sistemului de încălzire și răcire. În ultimii ani, au fost dezvoltate o serie de tehnologii noi care au potențialul de a te ajuta să controlezi mai bine încălzirea și să economisești bani. Un exemplu este termostatul inteligent, care îți permite să îți controlezi încălzirea cu telefonul, tableta sau computerul, oricând și de oriunde. Îți oferă mai multă flexibilitate și control asupra consumului de energie și îți poate face casa mai confortabilă. Astfel de tehnologii, folosite bine pot fi de asemenea o sursă de economisire a energiei, deoarece învață obiceiurile familiei și ajustează în mod corespunzător temperatura casei. De exemplu, dacă ajungi acasă la 18:30 timp de trei seri la rând, termostatul va reține rutina de a porni încălzirea și vei avea deja locuința încălzită când vei ajunge acasă. În același timp, va reține timpul în care nu ești acasă și va economisi astfel energia și banii fără a mai fi nevoie sa lași căldura pornită în casa goală.

PONT

Confortul termic nu poate fi definit absolut, dar standardul pentru căldură al Organizației Mondiale a Sănătății spune că 18oC este temperatura potrivită pentru persoanele sănătoase care sunt îmbrăcate în mod corespunzător. Pentru cei cu probleme respiratorii sau alergii, se recomandă un minim de 16oC și pentru bolnavi, persoane foarte în vârstă și bebeluși, un minim de 20oC.

Eficiența energetică a apartamentului este determinată și de măsura în care depinzi de iluminatul artificial. Așa cum am discutat în capitolul precedent și în capitolul ”Spațiul locuinței” asigură-te că pătrunde suficientă lumină naturală în apartament și că spațiile sunt iluminate corespunzător, mai ales în momentele zilei când sunt folosite cel mai intens. Principiul din spatele exploatării la maxim a luminii zilei este simplu: prin utilizarea luminii naturale, reduci nevoia de energie electrică și crești confortul pe care ți-l oferă o încăpere.

Minimizarea consumului de apă în gospodărie este o altă metodă de a reduce impactul vieții noastre de zi cu zi asupra mediului înconjurător și implicit de a scădea factura la utilități. Noua ta locuință trebuie să fie dotată cu robinete care reduc consumul de apă și să permită instalarea unei mașini de spălat vase în bucătărie. Prin adoptarea celor mai noi tehnologii, alegerea unor electrocasnice și obiecte sanitare eficiente, precum și mentenanța atentă a sistemului de apă caldă și rece poți reduce considerabil consumul și risipa de apă potabilă a locuinței tale.

Doar pentru că nu îți vei crește propriile legume sau nu vei avea un spațiu pentru compost în curte, nu înseamnă că nu vei putea trăi atent la mediul înconjurător. Asigură-te că noul tău apartament îți va permite optimizarea consumului de resurse naturale cum ar fi energia (electrică, gaz și termică ) și apa potabilă.



Share This