Planul apartamentului meu

Asigură-te că noul tău apartament iți va permite să iți desfășori activitățile zilnice într-un mod convenabil și relaxat.

O lectură de 12 minute

Pe scurt:

Fiecare spațiu din apartament trebuie sa răspundă unor cerințe minime din punct de vedere al depozitărilor, al circulației, a mobilării în general.

Deși poate părea un efort prea mare, merită să privești, să măsori, să verifici că fiecare încăpere poate fi mobilată și utilată rațional, fără compromisuri care, cu siguranță, ulterior te vor nemulțumi. Iată câteva aspecte de care trebuie să ți cont:

Nu subestima volumul de obiecte de care ai nevoie. Lipsa spațiului de depozitare reprezintă o cauză importantă de disconfort.

O locuință confortabilă trebuie să îți permită să organizezi diversele tipuri de depozitări după utilizare și activitățile învecinate.

Eficiența cu care te miști prin apartament este esențială pentru senzația de confort. Ea este determinată de felul cum sunt poziționate obiecte în raport cu activitățile și în raport unul cu altul.

Spațiul dedicat circulației trebuie privit ca un spațiu distinct, ca ceea ce rămâne după mobilarea apartamentului.

Mergi în vizita de proprietăți cu ruleta la tine. Cere proprietarului un plan cu dimensiuni al apartamentului și verifică-le pe cele importante. În cazul apartamentelor noi, planurile trebuie să prezinte mobilier standard în toate încăperile, suficient pentru a ilustra funcțiunea încăperii și cum poate fi ea folosită.

Pentru fiecare spațiu al unei locuințe există câteva caracteristici care pot indica o proiectare corectă și deci șansa ca acel spațiu să poată fi utilizat eficient. Luând în considerare cerințele ce țin de ergonomie pentru fiecare cameră, vom trece în revistă lucrurile pe care trebuie să le verifici pentru a te asigura că există suficient spațiu pentru a satisface nevoile tale minime de depozitare, de circulație și de bună folosință a spațiilor.

Spațiul de circulație și accesul

Legea locuinței impune ca lățimea minimă de circulație a coridoarelor și a vestibulului din interiorul locuinței să fie de 120 cm. Asigură-te că circulația pe scări, coridoare și prin camere este gândită cât mai eficient posibil, pentru a menține cantitatea maximă de spațiu util.

Zona imediat învecinată ușii de intrare în apartament trebuie să poată găzdui nu numai depozitarea hainelor și a încălțămintei. Acesta este locul unde de cele mai multe ori mai schimbăm o vorbă cu oaspeții noștri înainte să plece, este locul unde vorbim cu vecinul care a venit să ne ceară o cheie franceză și, poate cel mai important, este spațiul care ne întâmpină când ajungem acasă. Urmărește ca accesul să fie un spațiu în sine, care poate acomoda comod mai mulți oameni, care poate fi iluminat corespunzător și poate găzdui haine, pantofi, dar poate și o bicicletă, un cărucior sau alte articole aferente stilului tău de viață.

Spațiul de depozitare

Lipsa locurilor pentru depozitare reprezintă un inconvenient major pentru utilizarea eficientă a spațiului disponibil într-o locuință. Ține cont de faptul că vei avea nevoie în locuința ta de spațiu de depozitare adecvat atât pentru articolele de zi cu zi (de ex. articole de curățat, haine, etc.), cât și pentru cele pe care le folosești ocazional (de exemplu: valize, echipament sportiv, etc). Dimensiunea spațiului de depozitare ar trebui să fie proporțională cu numărul de ocupanți destinați unui apartament. Design-ul apartamentului trebuie să permită amenajarea unor astfel de spații ușor de folosit, cum ar fi dulapurile.

Spațiu destinat amplasării unui dulap nu poate avea adâncimea mai mică de 60 cm atunci când e vorba de un dulap pentru haine care conține și umerașe. Măsoară holul, spațiul de după ușa de la dormitor, ușa de la intrare, dressing-ul. Cât loc de trecere mai rămâne după ce vei monta un dulap cu adâncimea de 60cm? Mai ai loc să circuli comod?

Spațiul adecvat pentru utilități (spălare, uscare, deșeuri, reciclare) trebuie prevăzut în apartament astfel încât să nu aibă un impact negativ asupra încăperilor locuibile. Și aceste spații trebuie să includă soluții de depozitare. Un dulap pentru detergenți poate avea o adâncime mică, de până la 35 cm, în schimb depozitarea aspiratorului, a găleții și a mop-ului, a mesei de călcat, necesită o adâncime de 60cm.

Obligația reciclării selective a crescut considerabil nevoia de spațiu dedicat deșeurilor. În țările europene, unde această practică este implementată de mai mult timp, sub-dimensionarea acestui tip de spațiu de depozitare este notată ca fiind una din cauzele principale de nemulțumire a locuitorilor cu propria locuință. Apartamentele moderne de top țin cont de această tendință, existând și apartamente mai vechi care permit amenajarea unor astfel de spații.

Camera de zi

Living-ul ar trebui să țină seama de numărul de ocupanți ai locuinței (numărul de dormitoare), oferind spațiu suficient pentru toți membrii gospodăriei să petreacă timp împreună, să discute sau să se uite la televizor, așezați confortabil.

Un spațiu de zi bine gândit va permite, de asemenea, o gamă largă de alte activități – studiul, cititul și jocurile copiilor. Este spațiul locuinței care trebuie să răspundă cel mai bine modificărilor de stil de viață și apariției unor noi nevoi ale locuitorilor. Măsoară adâncimea camerei de zi. Dimensiunile minime pentru o unitate multimedia trebuie să fie de 45 cm adâncime și 90 cm lățime. Rămâne suficient loc de mișcare între televizor și canapea? Dar dacă organizezi o petrecere, îți permite spațiul suficient loc cât să muți o parte din mobilă și să creezi un loc unde pot sta confortabil mai mulți oameni?

Locul pentru servit masa

Verificați dacă există spațiu suficient pentru toți locatarii să se așeze împreună la masă. Accesul în jurul unei mese trebuie să fie de cel puțin 60-70 cm. Creșterea spațiului din jurul mesei poate contribui la un confort sporit dacă masa nu este accesibilă de la ambele capete sau dacă spațiul este limitat de pereți. La fel ca și camera de zi, locul de luat masa trebuie să ofere posibilitatea de a fi folosit în mai multe feluri, în funcție de stilul tău de viață. Spațiul trebuie să se poată adapta unor cine extinse cu prietenii dacă această activitate este importantă pentru tine sau, dacă nu, să lase loc altor activități, cum ar fi studiul sau un hobby.

Bucătăria

Spațiul de gătit și accesoriile ar trebui să fie prevăzute în fiecare apartament astfel încât două persoane să poată circula în condiții de siguranță și să gătească în condiții de igienă și confort. Bucătăriile ar trebui să aibă un spațiu de acces și circulație de 1,2 m în fața blatului. Adâncimea obișnuită a corpurilor de bucătărie (atât blatul, cât și electrocasnice mari: frigider, cuptor, etc) este de 60 cm. Ideal ar fi ca frigiderul sa fie amplasat într-un capăt al bucătăriei astfel încât atunci când ușile îi sunt deschise să nu incomodeze circulația în bucătărie. Dacă bucătăria este folosită ocazional ar trebui să aibă un punct de lucru de minim 2,4 metrii liniari în timp ce o bucătărie utilizată intens trebuie sa dispună de o suprafață de lucru de cel puțin 4 m.

Existența unui spațiu de depozitare a alimentelor este determinată de raportul pe care îl ai cu hrana. În funcție de cât de des mergi la cumpărături, câte produse proaspete obișnuiești să cumperi și cât de des iți faci provizii, vei avea sau nu nevoie de un spațiu separat ventilat natural pentru hrană.

Dormitoarele

Spațiile de dormit ar trebui să fie suficient de mari pentru a acomoda cel puțin un pat de dimensiunile 160 x 200 cm cu circulații de minim 75 cm pe ambele părți. În lipsa unui garderobe adiacente dormitorului vei avea nevoie de loc pentru un dulap de 60 cm adâncime și 200 cm lungime. Un dormitor bine proiectat va permite, de asemenea, o gamă largă de alte activități – studiul, cititul, întreținerea personală.

Baia

În mod obișnuit, aici se prevede spațiul pentru mașina de spălat rufe (minim 60 cm x 60 cm x 80 cm) și un spațiu dedicat depozitării rufelor murdare (60 cm x 40 cm x 80 cm).

Confortul și starea de bine oferită de o locuință depind, așa cum am arătat în acest capitol, de posibilitățile spațiului de a răspunde eficient cerințelor de ergonomie specifice vieții domestice, de aranjamentul dintre încăperi și de fluxul de la un spațiu la altul. În capitolul următor vom discuta despre felul în care este organizată o locuință în raport cu modul în care locuitorii doresc să trăiască.



Share This