Locuința și impactul ei asupra vieții tale

Aproape cel mai important “DA” al vieții tale

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Spațiul în care locuim ne afectează sănătatea din numeroase puncte de vedere.

Alegerea unei locuințe este una pur personală, însă trebuie să luăm în calcul și impactul ei asupra legăturilor cu ceilalți.

Prețul proprietății reprezintă doar o parte a impactului economic pe care îl va avea noua locuință asupra bugetului tău.

Este crucial să te documentezi temeinic și să cântărești toate informațiile cu multă grijă înainte de a-ți achiziționa viitorul cămin.

Niciun alt bun pe care îl deținem nu are un impact la fel de mare asupra noastră ca propria locuință. Cu toate acestea, obișnuim să achiziționăm o proprietate la fel ca pe orice alt bun de uz personal. În majoritatea cazurilor, facem acest lucru analizând o listă de specificații și un preț, fără a ne da seama de multitudinea de aspecte nescrise sau modul în care ne pot influența sănătatea, viața socială sau stabilitatea financiară.

Mai mult decât atât, dacă suntem relativ experimentați în a alege un nou telefon, proces prin care probabil am trecut de multiple ori, achiziția unei case reprezintă o investiție pe care marea noastră majoritate o face o dată sau de două ori în viață. Așadar, ne aflăm în fața unui proces pentru care suntem puțin pregătiți, însă ale cărui rezultate pot avea un impact major asupra viitorului nostru. Iată doar câteva dintre modurile în care o casă îți poate influența viața:

 

Impactul locuinței asupra sănătății

Este probabil cel mai evident mod în care alegerea unei locuințe te poate afecta. Lipsa unui iluminat natural adecvat, a unei aerisiri naturale a încăperilor sau prezența umezelii sunt frecvent asociate cu afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare, însă și de natură psihologică. Există și moduri mai subtile prin care un spațiu ne influențează sănătatea. Sentimentul de nesiguranță din propria locuință ne poate afecta calitatea somnului, poate duce la stări de anxietate, oboseală sau chiar depresie.

Nu numai locuința ne poate afecta sănătatea, ci și cartierul în care este amplasată aceasta. Poluarea sau zgomotul generat de prezența zonelor industriale sau arterelor aglomerate din vecinătatea casei conduc la afecțiuni pulmonare, dar și la un nivel de stres ridicat, la stări de nervozitate și de disconfort.

Izolarea de restul orașului și nevoia de a te deplasa zilnic cu mașina pot conduce la rândul lor la obezitate sau alte afecțiuni asociate lipsei mișcării fizice. La polul opus, prezența unui parc sau a unor zone pietonale, împreună cu facilitățile situate în preajma locuinței sunt în general asociate cu un nivel mai ridicat de mișcare și au, implicit, un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice și mentale.

 

Impactul social

Te-ai gândit deja că alegerea unei locuințe îți poate afecta abilitatea de a-ți face noi cunoștințe sau modul în care interacționezi cu prietenii? Dacă impactul locuinței asupra sănătății a fost amplu cercetat, o serie de studii recente pun accent și pe influența calității locuirii asupra relațiilor noastre sociale.

Locuințele nu sunt numai spații ale confortului și siguranței personale, ci și spațiile în care ne petrecem timpul liber alături de prieteni și familie. Existența unei camere cu proporții și dimensiuni adecvate, chiar și pentru o mobilare minimală necesară unui spațiu de întâlnire și discuții (o canapea, un fotoliu, o măsuță de cafea) este o nevoie de la care nu putem face rabat.

Izolarea prin distanțarea de spațiile fizice unde se află concentrate rețelele noastre sociale existente este la fel sau chiar mai dăunătoare. De pildă, alegerea unei case într-o suburbie, departe de prieteni și familie sau de locurile pe care le asociem cu viața noastră socială, va duce cu siguranță la slăbirea acestor legături și la posibile stări de depresie asociate cu izolarea.

Spațiul adiacent locuinței este și el foarte important în legarea de noi relații. Lipsa unui loc de întâlnire ne scade șansele de a lega prietenii cu vecinii și ne reduce sentimentul de apartenență la noua noastră comunitate.

 

Impactul economic

O locuință este fără doar și poate o investiție financiară importantă. Pentru mulți dintre noi este chiar cea mai importantă investiție pe care o vom realiza de-a lungul vieții. Felul în care îți evaluezi nevoile atunci când îți cauți o nouă locuință și bugetul destinat acesteia au în mod cert un impact considerabil asupra viitorului tău. De aceea, orice credit bancar necesită o evaluare rațională a posibilităților tale actuale, cât și a celor de pe durata întregii perioade de creditare. Evaluări eronate sau prea optimiste te pot pune în postura de a-ți pierde propria casă. Aceleași angajamente nerealiste te pot forța să îți dedici un timp și mai îndelungat muncii în detrimentul propriei sănătăți, reducându-ți astfel nivelul de satisfacție al vieții.

Însă drumul nu se sfârșește aici. O alegere neinformată poate aduce după sine și costuri suplimentare. Lipsa unei izolații termice eficiente poate duce la cheltuieli suplimentare de încălzire, iar alegerea unor construcții cu finisaje și instalații de proastă calitate poate duce la reparații timpurii și investiții neprevăzute. Aceste probleme pot apărea indiferent dacă este o construcție veche sau nouă.

Modul în care spațiul locuinței se poate adapta în timp la schimbările nevoilor tale este de asemenea important. Un apartament cu un spațiu flexibil se poate adapta mult mai ușor în cazul în care familia ta se mărește. Pe de altă parte, un spațiu mic, cu posibilități reduse de reamenajare, te poate forța să îți cauți rapid o nouă locuință, ceea ce implică evident alte cheltuieli.

Achiziționarea unei locuințe este văzută de mulți dintre noi ca fiind o investiție sigură, însă modul în care valoarea acesteia pe piață se va aprecia în timp ține de o multitudine de factori legați atât de calitatea construcției și a dimensiunilor acesteia, cât și de calitățile zonei adiacente.

Nu în ultimul rând, oportunitățile oferite de cartierul în care locuim ne pot afecta parcursul prin viață, atât nouă, cât și copiilor noștri. Locuirea într-o comunitate cât mai diversă, în care conviețuiesc grupuri de vârstă diferite sau familii cu situații economice variate îți poate oferi oportunitatea de a cunoaște noi contexte și oameni iar copilului tău îi poate oferi noi prilejuri de învățare și o capacitate sporită de adaptare.

Sperăm că toate cele enumerate mai sus te vor convinge să petreci mai mult timp în evaluarea nevoilor și posibilităților tale financiare, dar și a ceea ce îți poate oferi viitoarea ta locuință și cartierul în care se află aceasta. Despre toate aceste lucruri, dar și despre cele mai comune greșeli pe care le facem vom discuta pe larg în cele ce urmează.



Share This