Locuiesc așa cum vreau să trăiesc

Cine și cum suntem determină tipul de locuință care ni se potrivește

O lectură de 10 minute

Pe scurt:

E important ca înainte să începi căutarea unei noi locuințe să îți aloci timp pentru a te gândi temeinic și structurat la stilul tău de viață astfel încât să poți defini cât mai concret ce înseamnă un spațiu confortabil și potrivit pentru tine.

Lista spațiilor de care ai nevoie trebuie să se nască din lista activităților pe care iți dorești să le faci în locuință.

Locuința reprezintă o expresie importantă a identității noastre, ea face legătura dintre trecut și aspirații.

Păutarea unei noi locuințe trebuie văzută și ca o căutare a unui loc care ne ajută să ne simțim împliniți, oferindu- ne ordine și coerență, o legătură cu trecutul și viitorul. Locuința este o expresie importantă a identității noastre și ne ajută să ne amintim constant cine suntem.

Oamenii încep uneori procesul de achiziție a unei noi locuințe, fără să se gândească sau să-și revizuiască preferințele sau circumstanțele. De exemplu, dacă au trăit într-un anumit tip de casă toată viața lor, se întâmplă să le scape imaginației posibilitatea de a cerceta alte opțiuni atunci când caută o locuință nouă. Alteori, deși cer opinia familiei și prietenilor, uită să cântărească diferențele de stil de viață cu aceștia. De exemplu, unii oameni lucrează după un program obișnuit 5 zile pe săptămână, în timp ce alții lucrează câteva zile și apoi au câteva zile libere, unii preferă să mănânce în oraș, în timp ce alții gătesc acasă în fiecare zi.

Stilul de viață poate fi exprimat în activități, atitudini, interese, opinii, valori și felul cum ne cheltuim banii. De asemenea, reflectă imaginea de sine a oamenilor sau conceptul de sine; modul în care se văd pe ei înșiși și cred că sunt văzuți de ceilalți. Stilul de viață este un complex de motivații, nevoi și dorințe și este influențat de factori precum cultură, familie, venit și educație.

Pentru o relație armonioasă cu spațiul locuinței trebuie, în primul rând, să conturezi imaginea stilului tău de viață. Acesta trebuie să devină baza procesului de identificare a locuinței potrivite. La fel cum te pregătești pentru o nouă zi notându-ți în agendă programul, lucrurile pe care vrei să le faci, lucrurile de care nu trebuie să uiți și cu cine vrei să te întâlnești, la fel e nevoie să faci și pentru felul în care vei trăi în noua locuință. Pentru a face asta ia în considerare următorii 3 factori: personalitatea, activitățile și valorile tale.

Trăsăturile personalității tale influențează felul cum trăiești și tipul de spații în care te simți confortabil. Ești o persoană introvertită sau extravertită? Te energizează prezența altor oameni în jur sau ai nevoie să te retragi într-un spațiu numai al tău după ce ai petrecut timp printre mulți oameni? Trăsăturile de personalitate sunt o parte atât de naturală a identității noastre încât uităm că ele influențează lucrurile care ne bucură. E important să știi că ne simțim mai liniștiți și mai confortabil în spații care răspund preferințelor subconștientului nostru.

Un studiu realizat în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității din Texas demonstrează acestă corelare între tipurile de personalitate (definite conform testului de personalitate Myers-Briggs) și preferințele legate de spațiu. Conform acestui studiu, extravertiții preferă accesele directe în locuință și o mai mică separare între spațiile publice și cele private. Ei preferă locuințele apropiate de stradă, cu multe ferestre mari. Extraverților le plac spațiile cu înălțimi mari, baia deschisă spre dormitor, iar dormitorul deschis spre spații de locuit. În locuința unui extravert spațiile de depozitare sunt încastrate în pereți, ascunse în așa fel încât să nu întrerupă perspective libere în spațiu. Dimpotrivă, persoanele introvertite au, conform aceluiași studiu, tendința de a prefera intrarea indirectă în zona de locuit (printr- un hol) și preferă spațiile cu înălțimi la scară mai modestă. Ei preferă ca pereții exteriori ai apartamentului să fie mai puțin perforați de ferestre, optând pentru postura de observator al vieții de pe stradă decât cea de actor inclus în ea. Personalitățile senzoriale, cu dorința lor de informații concrete, preferă ordinea, simetria și planurile bazate pe grilă. Textura în amenajarea interioară este mai puțin importantă pentru acest tip de personalitate în timp ce personalitățile intuitive preferă suprafețele texturate. Personalităților intuitive le plac “locurile secrete”, care se dezvăluie treptat sau prin perspective indirecte, reflectând abordarea lor mai romantică și exploratorie a vieții. Personalitățile raționale evită spațiile interioare deschise și culorile calde, în timp ce personalitățile afective preferă deschiderile și lipsa obstacolelor în perspectiva interioară, alături de culorile calde.

Spațiul locuinței trebuie să se poată adapta tuturor activităților cu care ne ocupăm timpul acasă. Identifică, organizează și notează activitățile pe care le faci în casă pentru a obține o imagine mai clară a vieții cotidiene și a vieții tale pe termen lung. Vei lucra de acasă? Unde va sta calculatorul? Vrei să te apuci de yoga? Fiecare activitate trebuie sa aibă locul ei. Notând meticulos toate preocupările și activitățile tale vei descoperi caracteristicile pe care trebuie să le aibă spațiul pentru a le putea găzdui. Clasifică activitățile după priorități și acestă listă îți va oferi o imagine obiectivă asupra nevoii de spațiu. De exemplu, e mai important să ai un loc deschis mare pentru petreceri cu prietenii sau un spațiu de zi confortabil cu canapele mari unde puteți să vă uitați împreună la un film?

E important însă, să ții cont de faptul că activitățile noastre se schimbă pe parcursul vieții și o dată cu schimbările tehnologice felul în care aceste activități se desfășoară în spațiu se schimbă, uneori drastic. Dacă până nu demult, aveai nevoie de o bibliotecă ce ocupa un perete pentru colecția ta de cărți, astăzi ele sunt toate strânse într-un dispozitiv care ocupă o suprafață cât o carte pe măsuța de cafea. Locuința trebuie să aibă capacitatea de a se adapta apariției și dispariției de activități din viața celor care o ocupă.

ȘTIAȚI CĂ?

Piramida nevoilor instinctive (creată de Abraham Maslow, psihologul evoluționist) poate fi ușor utilizată ca model conceptual pentru înțelegerea nevoilor și aspiraților pentru viitoarea ta locuință. Conform diagramei sale, mai presus de siguranță, o casă trebuie să reprezinte un mediu care să ne satisfacă nevoia de socializare cu prietenii sau familia, să ne confere un sentiment de identitate, respect de sine și să ne ajute să evoluăm și să ne îndeplinim aspirațiile. Ai putea oare descrie în câteva cuvinte ce înseamnă pentru tine acasă raportându-te la această ierarhie?

Totodată, locuințele trebuie să fie mai mult decât funcționale, ele ar trebui să reprezinte valorile, identitatea noastră. Locuința ar trebui să fie o manifestare fizică a biografiei noastre, să reflecte cine suntem.
Ești o persoană care pune mare valoare pe responsabilitatea pe care o are fiecare dintre noi pentru mediul înconjurător? Poate ar trebui sa te asiguri că noua ta locuință este gândită cu atenție la această problemă, că folosește materiale naturale cu impact redus asupra mediului, că te ajută și te inspiră să fii responsabil față de natură. Asigură-te că spațiul de zi iți va permite momente petrecute împreună cu alții dacă e important pentru tine să fii întotdeauna parte din viața celor apropiați. Nu renunța la toate obiectele din vechea locuință. Verifică dacă ai loc pentru obiectele cu semnificație sentimentală și simbolică. Participă la amenajarea locuinței tale. Oferă-ți un răgaz pentru a te gândi ce fel de atmosferă și obiecte te vor înconjura în noua ta locuință. Nu te lăsa complet în voia modei și a exemplelor date de casele prietenilor tăi.

Stilul de viață, aspirațiile noastre, raportul pe care îl avem sau ne dorim să îl avem cu ceilalți membrii ai familiei, imaginea pe care vrem să o proiectăm despre noi înșine spre exterior, toate sunt elemente de care trebuie să ținem cont atunci când alegem o nouă locuință.



Share This