Ce trebuie să urmărim atunci când alegem o locuință?

Locație, locație, locație și multe altele…

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Analiza unei locuințe ar trebui să se desfășoare pe mai multe niveluri: de la scara mare a întregului cartier și a felului în care poziția apartamentului în oraș ne va influența viața de zi cu zi, până la evaluări minuțioase ale propriilor noastre gusturi, dorințe, nevoi și cum ar putea acestea să fie acomodate de viitoarea locuință.

O proprietate imobiliară este un produs complex ce îmbină un set variat de caracteristici. Mai mult decât atât, prin caracterul său fix, atunci când vorbim despre un apartament trebuie să discutăm neapărat și despre calitățile locului din oraș unde acesta se află.

Prezentul ghid este structurat pentru a evidenția criteriile de analiză ale unei locuințe la toate aceste niveluri.

Pentru a face acest lucru vă propunem următoarea ierarhie de teme:

  • Localizarea împreună cu caracteristicile zonei (prezența, poziționarea și calitatea funcțiunilor publice: parcuri, școli sau transportul în comun, istoricul cartierului, caracteristicile demografice ale acestuia etc.)
  • Caracteristicile fizice ale imobilului (structura clădirii, înălțimea acesteia, vechimea etc)
  • Caracteristicile fizice ale viitorului apartament (distribuția camerelor, suprafața, finisajele, instalațiile, etc.)
  • Sustenabilitatea – atributele care pot face diferențe remarcabile în consumul de energie și confortul general în viitoarea ta locuință
  • Căutarea și procesul de achiziție – dacă să apelezi la un specialist, care sunt serviciile de intermediere etc.
  • Strategia ta financiară – care sunt opțiunile de finanțare și cum să cântărești care este cea potrivită ție
  • O serie de nevoi personale – care sunt determinanții principali pentru tipul de locuință pe care să o cauți

Poziționarea locuinței în oraș si cartier

Există deja un număr impresionant de studii care au discutat aportul diverselor caracteristici ale zonei asupra prețului unei locuințe, cât și asupra nivelului de satisfacție a locuitorilor. Prezența sau absența în proximitate a unui magazin alimentar, restaurant, farmacie, bancă, cafenea, sau poștă s-au dovedit a fi extrem de influente în evaluarea prețului locuințelor. Aceleași studii au demonstrat că importanța categoriilor de facilități și a definiției distanței optime diferă în funcție de aspecte culturale, de calitatea traseelor până la aceste puncte de interes, dar și de caracteristicile demografice ale locuitorilor.

În capitolul 1, printre altele, vom analiza ce înseamnă un cartier bine deservit de funcțiuni publice, cum să le evaluăm calitatea înainte de a cumpăra, care este impactul cartierului asupra sănătății tale și cum putem evalua aportul acestuia la valoarea investițională a viitoarei locuințe.

Caracteristicile fizice ale clădirii în care se află apartamentul și ale zonei din imediata vecinătate a acesteia

Construcția în care se află apartamentul tău este casa casei tale. Atunci când sunt bine proiectate, zonele ei comune interioare și exterioare pot suplini nevoile tale de spațiu și activități. De asemenea, vecinătatea directă a clădirii te poate afecta sau îți poate aduce multe beneficii. Un parc îți oferă o priveliște aparte, un club zgomotos îți poate tulbura somnul și sănătatea. Nici un teren gol nu trebuie ignorat.

În capitolul 2 vom trece în revistă toate aceste aspecte. Ne vom uita la avantajele și dezavantajele alegerii unui imobil nou vs. unul vechi, la modul în care spațiile comune interioare și exterioare trebuie evaluate, dar și la impactul vecinătății imediate a imobilului asupra calității acestuia.

Spațiul interior al locuinței

Acesta pare cel mai ușor de evaluat și controlat, însă chiar dacă îi poți aduce modificări imediat sau într-un timp relativ scurt, există aspecte pe care e important să le ai în vedere încă de la început. Structura de rezistență a clădirii nu îți va permite modificări prea mari de compartimentare iar instalațiile și modul în care acestea sunt poziționate iți vor restricționa la rândul lor marja de manevră.

În capitolul 3 vom discuta despre distribuția zonelor funcționale dintr-o locuință, cum să citim planul acesteia, ce suprafețe trebuie sa aibă fiecare tip de cameră, necesarul de lumină naturală, dar și cum să evaluăm calitatea finisajelor și a instalațiilor existente și cum vor influența acestea costurile de mentenanță și viitoarea ta factură de utilități.

Sustenabilitatea

Factori precum orientarea apartamentului în raport cu punctele cardinale, poziționarea camerelor principale, dimensiunea ferestrelor, diversele accesorii pentru controlul consumului și al confortului interior pot optimiza apartamentul tău, reprezentând în același timp și beneficii pentru mediu înconjurător.

În capitolul 4 vom discuta atât despre elemente de proiectare ale locuinței, cât și despre instrumente, accesorii și electrocasnice care îți pot reduce costurile de utilizare ale apartamentului și asigura un mediu mai sănătos, mai confortabil și mai prietenos cu natura.

Căutarea și procesul de achiziție

Mai ales dacă te afli pentru prima dată în postura unui cumpărător, procesul de căutare și de achiziție poate fi greu de gestionat.

În capitolul 5 vom discuta despre cum te poate ajuta un agent imobiliar, cum poți aprecia prețul unei locuințe, câteva idei de negociere și care sunt toate actele pe care trebuie să le pregătești și cele pe care va trebui să ți le prezinte vânzătorul.

Strategia financiară

Majoritatea oamenilor își finanțează achiziția apartamentului printr-un credit bancar. În această situație, sunt multe elemente de luat în considerare, care îți vor influența în mod direct bugetul și liniștea.

În capitolul 6 vom răspunde la o serie de întrebări esențiale pentru a te ajuta să îți conturezi strategia financiară: cum apreciezi cât îți permiți și ce alte cheltuieli se adaugă la costul propriu-zis al apartamentului (asigurări, costuri notariale, impozite etc.)?



Share This