Formalitățile legale

Toate listele de care vei avea nevoie la cumpărare

O lectură de 6 minute

Pe scurt:

Pregătește-ți din timp actele pe care trebuie să le furnizezi, în original și copie, și verifică pachetul de acte al vânzătorului.

Verifică atent clauzele contractuale, cere amendări dacă e nevoie.

Nu uita să adaugi la buget și cheltuielile notariale.

Asigură-te că demersurile legate de cadastru și intabulare sunt îndeplinite corect.

Achiziția propriu-zisă a viitorului tău apartament nu este foarte complicată, iar specialiștii cu care vei intra în contact au răspunderea de a te informa cum trebuie să te pregătești. Iată și aici toate informațiile referitoare la formalități legale pe care e nevoie să le ai în vedere.

Acte necesare

Pentru încheierea tranzacției la notar este nevoie ca cele două părți să prezinte o serie de acte, cele mai multe revenind vânzătorului. Iată care sunt acestea, pentru fiecare parte:

Cumpărător:

  • actele de identitate;
  • certificatele de căsătorie;
  • eventualele convenţii matrimoniale;
  • dacă este cazul, procura în baza căreia vânzătorul va fi reprezentat la semnare de către un mandatar.

 

Vânzător:

  • actele de identitate;
  • certificatele de căsătorie;
  • eventualele convenţii matrimoniale;
  • actele de proprietate;
  • documentaţia cadastrală a imobilului;
  • încheierea de intabulare a imobilului;
  • certificatul de atestare fiscală (reflectă îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor și impozitelor de către vânzător);
  • adeverinţa de la asociaţia de proprietari, dacă locuinţa face parte dintr-un imobil în care o astfel de asociaţie a fost înfiinţată;
  • ultimele facturi de la furnizorii de utilităţi şi chitanţele care atestă achitarea integrală a acestora (dacă clientul cumpărător ştie de existenţa unor datorii şi este dispus să le achite el însuşi după achiziţie, acest lucru trebuie precizat printr-o clauză clară în contract);
  • orice acte sunt deţinute de către vânzător din istoricul proprietăţii (acestea nu sunt obligatorii, potrivit legii, dar sunt recomandate);
  • certificatul de performanţă energetică al imobilului;
  • dacă este cazul, procura în baza căreia vânzătorul va fi reprezentat la semnare de către un mandatar.

Atenție la clauzele contractului!

Ajuns la notar, ți se va prezenta, probabil, un contract gata făcut, ce va trebui completat cu datele personale ale celor două părți și, desigur, semnat. Acordă însă o atenție deosebită lecturii acestui document și nu ezita să soliciți efectuarea unor schimbări, dacă e cazul. E bine să știi că actualul Cod Civil acordă o importantă libertate de negociere la încheierea unui astfel de act – spre deosebire de vechiul sistem, în care tranzacţiile imobiliare erau încheiate pe baza unor contracte-tip, predefinite. Asta înseamnă că orice clauză poate fi negociată şi inclusă în documentul de vânzare, atât timp cât aceasta este acceptată în mod expres de cele două părţi și nu contravine legii în vigoare. În cazul în care clauzele standard intră în contradicţie cu cele negociate, cele din urmă primează.

Cheltuielile notariale

Alături de avansul pentru credit, cheltuielile notariale reprezintă o parte importantă din costurile adiacente cumpărării unei locuințe. Și aici, beneficiarii programului guvernamental sunt avantajați, întrucât beneficiază de anumite reduceri comparativ cu cei care optează pentru un alt tip de credit. Onorariul notarului este calculat pe baza prețului declarat sau pe baza valorii imobilului potrivit grilelor notariale privind valorile minime imobiliare (valori ce diferă de la oraș la oraș, dar și de la o zonă la alta). Ca exemplu, un cumpărător prin Prima Casă ar trebui să dispună de puțin peste 500 de euro pentru achitarea taxelor notariale datorate la achiziția unui imobil de 50.000 de euro; în cazul unui credit standard, cheltuielile se apropie de 1.000 de euro.

Cadastrul și intabularea

După încheierea tranzacției, este recomandat (deși nu obligatoriu) să înscrii dreptul tău de proprietate în cartea funciară a proprietății. Aceasta reprezintă un cumul de documente cuprinzând informaţiile tehnice (suprafaţa, localizarea etc.) sau juridice (cine sunt proprietarii, eventuale sarcini care grevează imobilul etc.) ale unui imobil. Este important să știi că intabularea previne situația în care vechiul proprietar ar putea să vândă imobilul, în mod fraudulos, și către alte persoane. (În cazul unei astfel de situații, proprietarul legal va fi desemnat cel care a înregistrat primul dreptul său în Cartea Funciară.)

Pentru a face intabularea, trebuie să obții mai întâi documentaţia cadastrală. Pentru aceasta va trebui să te adresezi, în virtutea actelor de proprietate, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). Dosarul avizat de această instituție va fi depus apoi la Biroul de Carte Funciară (BCF), care va emite, la rândul său, încheierea de intabulare a imobilului. Costul acestor două operațiuni poate ajunge, pentru București, spre exemplu, la aproximativ 500 lei pentru un apartament (sau 1.000 de lei dacă e vorba despre o casă cu teren). Simpla înscriere în Cartea Funciară durează aproximativ 15 zile (de la primirea dosarului), iar întregul proces de obținere a numărului cadastral și de înscriere în Cartea Funciară este cuprins între o lună și jumătate și două luni și jumătate (în funcție de tipul proprietății).



Share This