Vecinătăți imediate

Și importanța lor pentru o viață mai bună acasă.

O lectură de 15 minute

Pe scurt:

Elemente de atmosferă ale vecinătății la care trebuie să fii atent:

Traficul de pe stradă

Senzația de siguranță pe stradă

Existența vegetației

Cât de îngrijit este spațiul public

Cât de îngrijite sunt grădinile și fațadele clădirilor vecine

Iluminatul stradal funcțional

Relațiile dintre vecini

Starea terenurilor virane proxime

Zone umbrite/zone însorite

Funcțiuni proxime care pot fi deranjante/gălăgioase

Vecinătățile imediate ale casei tale sunt deosebit de important de observat înaintea achiziției unui apartament, deoarece mulți factori care țin de acestea vor influența direct experiența locuirii tale. Dacă în cazul clădirii și al tuturor spațiilor comune de care aceasta dispune, în urma unor negocieri și acorduri cu vecinii, este posibil să schimbi unele aspecte, străzile, clădirile și vegetația adiacente parcelei tale au anumite calități (sau defecte) date pe care trebuie să le accepți.

Acest spațiu din jurul casei tale este la fel de important precum casa în sine. Dacă în secțiunea precedentă ai văzut impactul pe care îl are cartierul asupra locuirii, ține cont de faptul că la scara mai mică a străzii tale și a terenurilor adiacente impactul zgomotului, al priveliștii și al altor asemenea criterii este mult mai mare.

Priveliștea și atmosfera străzii tale

Când ajungi pe strada locuinței tale, alocă-ți câteva minute să observi imaginea de ansamblu a acesteia, să percepi atmosfera sa.

Fii atent la ce elemente de referință ai pe stradă sau în proximitate: vreo instituție, calitatea clădirilor, piețe, parcuri, biserici, poate chiar strada în sine este una activă și importantă în cartier. Subliniem și importanța priveliștilor cu arbori sau orice fel de vegetație – omul are instinctiv nevoie de natură, iar expunerea constantă la aceasta îți va da o stare de bine1.

Atenție însă la vegetația scăpată de sub control care nu este de dorit, deoarece poate scădea vizibilitatea (dând senzația de nesiguranță pe stradă), poate conține plante care cauzează alergii sau animale dăunătoare. Adeseori terenurile virane se regăsesc în această ipostază. Dacă vecinătățile imediate ale locuinței tale conțin astfel de terenuri, este bine să fii atent dacă sunt îngrijite, împrejmuite corespunzător sau dacă nu adăpostesc haite de câini.

O stradă cu un aliniament de arbori și o fâșie de vegetație care separă trotuarul de carosabil, chiar dacă intens circulată de mașini, îți va da o senzație mai plăcută decât una aproape deloc circulată, dar în care toți vecinii parchează pe trotuar. În aceeași notă, fii atent și la existența locurilor de parcare în vecinătate, indiferent dacă deții sau nu o mașină: par acestea să fie suficiente pentru zonă sau lumea tinde să parcheze haotic, îngreunând circulația și ducând la un peisaj anost, populat de autovehicule?

Prima impresie pe care o lasă curțile și clădirile de alături este și ea foarte importantă, ea spunând multe despre viitorii tăi vecini.

Viitorii tăi vecini

Atmosfera străzii este dată și de felul în care viitorii tăi vecini interacționează cu spațiul public al străzii, cu tine, între ei. Dacă observi copii care se joacă nestingheriți pe stradă, vecini care salută înapoi zâmbitori, care se opresc la colț sau în fața magazinului la povești, probabil că spiritul comunitar al zonei este destul de puternic, ceea ce reprezintă un mare avantaj.

PONT

Dacă în momentul vizitei clădirii te întâlnești cu vecini, încearcă să dialoghezi cu aceștia și să le ceri o părere onestă asupra vecinătății. Felul în care aceștia vor reacționa, cât de dornici vor fi să-ți răspundă, ce apreciază și ce nu la locul în care locuiesc îți poate crea o impresie bună asupra străzii și a comunității locale.

Intimitate și siguranță

Indiferent cât suntem de introvertiți sau extravertiți, în căminul nostru avem nevoie de intimitate, să ne simțim protejați, să avem locul nostru în care ne putem retrage departe de priviri curioase ale trecătorilor. Însă întregul parcurs până la acesta, de la stradă până în interior, poate avea diferite nuanțe.

Pentru intimitate față de trecători, fii atent la forma străzii și la felul în care se face trecerea de la carosabil la trotuar, de la trotuar la parcela clădirii tale. O fâșie de spațiu verde, cu vegetație, precum și o anumită retragere a clădirii față de trotuar și stradă asigură o mai mare intimitate a clădirii tale. Această retragere poate consta dintr-o fâșie de spațiu verde, un gard viu sau orice alt element care distanțează construcția în sine de zona de circulație a trecătorilor, sau orice alt tip de barieră vizuală.

Există studii22care arată că o zonă de acces expusă privirii vecinilor conferă o senzație crescută de siguranță – de exemplu accesul în clădire să se realizeze printr-o zonă cu vegetație mai puțin densă, bine iluminată pe timp de noapte, cu bănci pe unde obișnuiesc să stea vecinii de vorbă.

Spațiile dintre clădiri sunt și ele importante. Culoarele strâmte între clădiri servesc de regulă ca zone de trecere și sunt adeseori evitate, lăsând impresia unor zone nesigure și întunecate. Spații largi între clădiri, prevăzute cu locuri de stat sau diverse alte funcțiuni (grătare, grădini, locuri de joacă etc.) încurajează interacțiunea dintre vecini. Această interacțiune poate fi stimulată și de anumite breșe în limita de proprietate sau zone punctuale în care separarea fizică a parcelelor este marcată, însă nu există și o separare vizuală, vecinii putând discuta prin/peste gard.

Umbrire

Chiar dacă ai noroc și beneficiezi de suficientă lumină naturală în apartament, este importantă și poziționarea umbrelor de-a lungul zilei în grădină și celelalte spații exterioare ale clădirii tale, precum și gradul de umbrire al întregii străzi.

În cazul unor clădiri prea apropiate, umbrele acestora pot crea spații care vor fi constant umede, nu foarte plăcute. Acestea se pretează unor funcțiuni de tipul parcări, zone de trecere, zone de depozitare ale deșeurilor etc. și nu vor permite utilizarea spațiilor ca grădini, locuri de joacă etc.

Pe de altă parte, o stradă umbrită de arbori mari, cu coroană bogată are un farmec aparte, dincolo de faptul că atenuează zgomotele străzii și răcorește aerul – avantaj mai ales pe timp de vară.

ȘTIAȚI CĂ?

Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate. (Conform Ordinului 119/2014, Art. 3.)

Zgomot

Dacă îți place atmosfera unei străzi foarte active, cu multe cafenele și magazine, ține cont de faptul că zgomotul la care vei fi constant expus îți poate afecta starea de spirit și sănătatea. Urmărește funcțiunile și traficul din vecinătățile imediate și cât zgomot produc acestea. Chiar dacă în primul moment nu ți se pare deranjant, a auzi constant zumzetul orașului ca zgomot de fundal îți va crește nivelul de stres. Orice astfel de funcțiune amplasată într-o clădire separată ar trebui să se afle la o distanță minimă de 15m față de ferestrele locuinței.

Pe de altă parte, există alte tipuri de sunete pe care unii le consideră a fi deranjante, în timp ce alții le asociază cu un mediu plăcut. De exemplu, apropierea locuinței tale de o școală sau un loc de joacă poate fi o problemă (sau nu) în funcție de cum apreciezi tu gălăgia produsă de copii în timpul zilei. Fii atent la apropierea acestui tip de surse de gălăgie de ferestrele tale și dacă acestea se aud și din apartament. De asemenea, dacă reușești să stai de vorbă cu viitorii vecini, interesează-te dacă în vecinătate se practică petreceri zgomotoase.

ȘTIAȚI CĂ?

Zgomotul obișnuit produs de traficul din oraș, estimat la 80 dB, poate fi suportat un număr maxim de 8h/zi, după care începe să cauzeze probleme ale sistemului auditiv. Însă daunele psihologice încep să se simtă încă înainte de pragul respectiv, alte sisteme de evaluare susținând că peste 1h/zi de expunere la astfel de zgomote este deja periculoasă pentru starea noastră de bine.

Viitorul vecinătății tale

Chiar dacă atmosfera actuală a străzii tale ți se pare fermecătoare, este bine să faci un exercițiu de imaginație în viitor și să-ți închipui dacă și cum s-ar putea schimba aceasta.
Mai ales atunci când ai un teren viran adiacent clădirii care te interesează este esențial să te informezi în legătură cu ce se poate construi mai departe pe parcela respectivă. Astfel poți evita situații neplăcute în care investești într-un apartament și în câțiva ani te trezești cu ceva complet neașteptat alături, care poate transforma atât strada, cât și întregul tău cartier. O dezvoltare viitoare poate schimba dramatic atmosfera vecinătății tale, chiar și dacă este la câteva clădiri distanță de tine.

Pe website-ul primăriei poți găsi numeroase documente publice utile, de exemplu, Planul Urbanistic General (PUG) cu informații privind zonificarea teritoriilor intravilane (de unde vezi funcțiunile propuse sub incidența cărora intră terenul respectiv), regimul de înălțime recomandat, precum și alte condiții referitoare la viitoare posibile construcții. De asemenea, poți solicita primăriei un certificat de urbanism (CU), care îți oferă date privind regimul juridic, economic și tehnic al terenului, precum și cerințele urbanistice prevăzute în legătură cu eventuale construcții pe acesta, sau poți verifica printre autorizațiile de construcție (AC) eliberate în ultimele 12 luni de primărie dacă s-a propus ceva pentru acel teren.

În cazul în care terenul adiacent clădirii tale intră în șantier, este obligatorie existența unei plăci informative cu date despre funcțiunea, regimul de înălțime și celelalte dimensiuni, durata construcției, șeful de proiect, constructorii și antreprenorii care realizează lucrarea. Acest șantier trebuie obligatoriu să dețină o autorizație de construcție – a cărei validitate ai dreptul s-o verifici.

Însă nu doar un teren gol ar trebui să te pună pe gânduri. Dacă observi vreo clădire vecină în stare avansată de degradare, ține cont de faptul că aceasta ar putea fi oricând demolată și înlocuită cu altceva. De asemenea, dacă acea clădire este pe un teren adiacent, foarte apropiat de casa ta, poate reprezenta un pericol direct.

Orice fel de alterări viitoare la construcțiile și configurația actuală a vecinătății tale îți vor afecta bunăstarea (fie în bine, fie în rău), precum și valoarea imobiliară a locuinței.

Ca o concluzie, este vital să studiezi cu atenție vecinătățile imediate ale clădirii tale și strada pe care vei locui și să identifici elemente care în viitor pot suferi modificări majore – clădiri abandonate, șantiere, terenuri virane.

Pe lângă factorii de mai sus, îți recomandăm să observi și ambianța pe strada clădirii tale. O stradă cu mai multe funcțiuni asigură mișcarea oamenilor în diferite momente ale zilei, astfel încât poți avea o stradă vie, care lasă senzația de siguranță și activitate, asigurându-ți în același timp un acces facil la funcțiunile respective. De exemplu, prezența unui magazin de cartier sau a unei mici cafenele poate activa zona și poate servi ca pretext pentru a-ți cunoaște vecinii și a explora strada. Însă niciodată nu uita să ții cont și de impactul fonic pe care îl pot avea toate acestea, fie și o simplă băncuță în dreptul ferestrei tale.



Share This