Calitatea instalațiilor

Probleme ascunse, costuri neașteptate

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Când vizitezi apartamentul urmărește cu atenție starea și felul cum au fost proiectate:

Rețeaua electrică: poziția și numărul prizelor, întrerupătoarelor, a panoului electric;

Rețeaua de apă caldă și rece și canalizarea;

Sistemul de încălzire și răcire;

Rețeaua de gaz.

Problema instalațiilor este una de natură tehnică și trebuie tranșată împreună cu un specialist. Profită de ocazia unei vizite a apartamentului sau consultați împreună cartea tehnică a imobilului și planul de instalații al apartamentului.

Dacă apartamentul este deja finisat, asigură-te că sistemele de instalații din apartament funcționează bine și că nu vei fi nevoit să le repari în următorii ani. Dacă iți propui să schimbi gresia în baie, sa plachezi încă un perete sau să faci orice modificare a finisajelor din locuință, acum e momentul să aduci îmbunătățiri la sistemul de instalații.

Lucrările la sistemele de instalații – electrică, apa curentă, încălzirea, gazele – sunt invazive și provoacă mult deranj. De cele mai multe ori presupun și refacerea finisajelor în zonele unde se lucrează. Estimarea costurilor unei lucrării la circuitul electric al apartamentului trebuie să ia în calcul și costul reparațiilor zidurilor și tavanelor afectate. De aceea e foarte important să înțelegi cât se poate de bine care este starea și calitatea lucrărilor de instalații din apartamentul pe care ai vrea sa îl cumperi.

Instalația electrică

Iluminatul artificial ne permite să realizăm sarcini cum ar fi gătitul sau cititul unei cărți în siguranță și confort. Calitatea proiectului de instalații electrice are un impact semnificativ asupra aspectului și experienței unei locuințe pe timp de noapte și contribuie major la atmosfera interioară. Iluminatul artificial ar trebui să fie determinat în mare măsură de nevoile locuitorilor, de preferințele și activitățile lor, deci flexibilitatea este vitală. Ține cont de faptul că modelul obișnuit în care fiecare încăpere are doar o sursă de iluminat în centrul tavanului reprezintă o bază insuficientă pentru a obține minimul necesar de lumină și o atmosferă plăcută. Suprapune mobilarea pe care ți-o dorești cu poziția surselor de iluminat din spațiu. Asigură-te că toate activitățile din încăpere vor beneficia de un iluminat potrivit. De exemplu, e prevazută o sursă de iluminat deasupra mesei din sufragerie?

Controlul iluminatului este o problemă cheie, el trebuie să fie simplu pentru a nu deveni o cauză de disconfort. Verifică poziția întrerupătoarelor din fiecare încăpere. Imaginează-ți scenarii cotidiene și asigură-te că vei putea aprinde și stinge lumina fără să trebuiască să depui un efort prea mare sau să circuli pe întuneric în căutarea întrerupătorului.

Cantitatea de tehnologie pe care o deținem este în constantă creștere, locuințele noastre se confruntă cu o lipsă de prize în care să îți încarci gadget-urile. Suprasolicitarea unei prize poate duce la supra-încălzirea ei și la provocarea unui incendiu. Pentru a evita riscul de incendiu sau necesitatea de a monta prize suplimentare la o dată ulterioară, verifică dacă apartamentul este prevăzut cu un număr generos de prize, distribuite în fiecare cameră, în special în bucătărie.

Panoul care conține siguranțele circuitelor electrice din apartament trebuie cercetat cu atenție. Consumatorii mari de curent electric (cuptorul electric, mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe) și consumatorii care trebuie să funcționeze fără întreruperi (centrala termică sau frigiderul) ar trebui să aibe propriul circuit electric. La fel, în mod ideal, siguranțele ar trebui să fie distribuite câte două pe încăpere: una pentru circuitul prizelor și una pentru sursele de iluminat.

Alte sisteme de instalații

Apa, canalizarea, gazele, încălzirea sau climatizarea sunt mult mai greu de verificat într-o simplă vizită a apartamentului. Pentru toate sistemele de instalații e important să ceri părerea unui specialist înainte să achiziționezi noua ta locuință. Fără ajutorul unui instalator e dificl să-ți dai seama dacă poți muta corpurile sanitare, dacă dimensiunea radiatoarelor e calibrată corect cu volumul încăperilor sau dacă instalația veche a clădirii va trebui refăcută în următorii ani.

Sunt însă câteva lucruri pe care le poți face și atunci când vizitezi un apartament fără ajutorul unui specialist, pentru a verifica de principiu calitatea sistemelor de instalații:

  • Există ușițe de vizitare pentru fiecare ghenă? Sunt poziționate în așa fel încât să nu fie foarte vizibile dar să poată fi accesate cu ușurință?
  • Care e starea contoarelor de apă și a robineților? Au o poziție nu foarte vizibilă dar ușor accesibilă?
  • Pornește fiecare robinet de apă din apartament pentru a verifica debitul apei și cât de repede ai acces la apă caldă.
  • Dacă scurgerea dușului este rezolvată printr-o scurgere la nivel cu pardoseala, pornește dușul și verifică dacă apa se scurge ușor și nu se formează bălți.
  • Întreabă și verifică în cartea tehnică dacă a fost prevăzută o hidroizolare a punctelor sensibile din baie (zona căzii și a dușului, pardoseala).
  • Uită-te după urme recente de inundații, ele pot indica probleme la instalația de apă și de canalizare a imobilului.
  • Uită-te după țeava de gaz. Legea interzice mascarea acesteia, dacă trece printr-un spațiu important al apartamentului va fi foarte greu să îi schimbi traseul.
  • Verifică existența proiectului de instalare a centralei termice și a racordului la gaz.
  • Verifică data următoarei revizii tehnice a centralei termice.
  • Sunt prevăzuți senzori de gaz în zonele cu foc deschis?
  • Sunt toate încăperile prevăzute cu radiatoare?
  • Estimează costurile implicite ale sistemului de încălzire a locuinței, ele variază semnificativ în funcție de sursa agentului termic (sistem centralizat local sau centrală termică în apartament).
  • Ai unde să montezi terminalul exterior pentru aparatul de aer condiționat? Montarea lor pe fațada dinspre spațiul public este ilegală, deci trebuie prevăzut un spațiu pe o fațadă secundară sau într-o curte de lumină.

La fel ca în cazul finisajelor, problema instalațiilor este una tehnică ce trebuie tranșată din perspectiva raportului calitate-durabilitate. E important de reținut că investiția în instalații este una care reprezintă un procent semnificativ din bugetul de construcție (aprox. 30%). Pentru rentabilizarea acestei investiții problema eficienței devine centrală. În capitolul următor vom discuta despre cum trebuie abordată tema eficienței energetice când vrei să cumperi un apartament.



Share This