Ce conferă valoare unui cartier?

Locuirea ca experiență vs. locuința ca produs

O lectură de 9 minute

Pe scurt:

Cartierul este probabil cel mai important criteriu de selecție pentru o locuință, însă de multe ori nu este evaluat suficient.

Există două tipuri de aspecte ce conferă valoare unui cartier: cele simbolice și cele funcționale.

Identitatea unui cartier este determinată de străzile, reperele sale alături de centrul acestuia, tipul de locuire (case, blocuri, vile), istoria sa și comunitatea care îl locuiește.

Valoarea funcțională a unui cartier tine de prezența și calitatea serviciilor publice (parcuri, școli, grădinițe, magazine alimentare, centre comerciale, transport în comun).

O locuință nu poate fi analizată de una singură, iar locul unde se află în oraș este deosebit de important. De multe ori, atunci când se referă la valoarea unei proprietăți, profesioniștii din imobiliare apelează la motto-ul “locație, locație, locație”. Nu doar evaluarea financiară a unui apartament are de suferit de pe seama cartierului în care se află, ci întreaga ta experiență de locuire.

De aceea este foarte important să nu ne lăsăm impresionați doar de finisajele unui apartament sau de facilitățile exclusiviste ale unui ansamblu rezidențial și să dedicăm mai mult timp înțelegerii zonei în care se află acesta și cum ne reflectă sau ne va influența stilul de viață

Vrem să te ajutăm să îți formezi o idee de ansamblu despre aspectele care conferă identitate și valoare unei zone. Generalizând, putem vorbi despre două mari categorii de criterii: aspecte ce țin de o valoare simbolică, subiectivă și aspecte pragmatice ce țin de funcțiuni publice, calitatea clădirilor și a mediului înconjurător.

Identitatea cartierului

Cartierul este un spațiu simbolic și identitar. Deși sunt abstracte, aceste caracteristici joacă un rol concret în valoarea pe care o conferim unei zone.
În emblematica sa carte, “Imaginea orașului”, Kevin Lynch ilustrează o serie de elemente urbane pe care locuitorii le folosesc pentru a “citi” și descrie o zonă a orașului. Traseele, limitele, cartierele, nodurile și reperele, spune Lynch, ne ajută să dezvoltăm o imagine mentală a spațiului urban. Fiecare dintre aceste elemente contribuie la imaginea unei zone.

Traseele

Străzile și zonele pietonale ale cartierului structurează spațiul și deplasările noastre zilnice. Un cartier poate beneficia enorm de pe urma unei străzi comerciale sau a unei zone în care te poți plimba nestingherit de traficul auto.

Nodurile

Sunt centre locale ce grupează magazine și alte utilități publice, parcuri și zone pietonale. Ele reprezintă inima cartierului. Atât atmosfera lor, cât și aspecte mai pragmatice, ce țin de deservirea nevoilor de zi cu zi, contribuie la valoarea și identitatea unei zone.

Reperele

Sunt punctele de referință cu care poți relaționa, precum clădiri, semne, magazine sau statui. Prestigiul sau importanța lor pentru comunitate conferă valoare întregii zone.

Denumirea de cartier sugerează un anumit grad de uniformitate și un set de caracteristici comune care diferențiază zona de restul orașului.

Dacă traseele, nodurile și reperele ne ajută să ne orientăm prin cartier, și caracteristicile ce conferă uniformitate unei zone sunt la fel de importante. Chiar dacă, de multe ori, o zonă poate cuprinde tipuri de construcții relativ diferite, de la case unifamiliale la blocuri de 12 etaje, putem totuși asocia anumite cartiere cu un tip de locuire relativ unitar, fie că e vorba de case, de imobile rezidențiale de mică înălțime sau de ansambluri foarte dense. Tipul de locuire și calitatea construcțiilor ne conduc destul de rapid la preconcepții despre prestigiul unei zone.

Continuitate istorică sau ruptura de tradiție

Așa cum “acasă” ține foarte mult de un sentiment de permanență și continuitate, același lucru poate fi spus și despre un cartier. O istorie bogată, patina timpului, stimulează mândria locală și pot influența pozitiv percepția asupra unei zone.

În funcție de stilul de viață al fiecăruia dintre noi, tradiția unei zone poate fi un criteriu foarte important de selecție. O zonă cu un anumit specific de locuire, definit prin clădiri construite într-un stil unitar ce evocă o perioadă istorică înfloritoare a orașului, este adesea apreciată ca fiind mai valoroasă. Opusul poate fi la fel de atrăgător. Un cartier nou ce combină clădiri înalte de birouri cu spații moderne destinate locuirii are un public aparte care își dorește un confort la standarde contemporane, fără compromisurile asociate unei zone îmbătrânite a orașului.

Cartierul nu este doar un spațiu fizic, ci și o comunitate umană cu însușiri comune. În momentul achiziției unei locuințe devenim automat și o parte a comunității și implicit ne asociem cu valorile care i se atribuie. Însă cum putem alege o comunitate fără a fi avut contact cu ea în prealabil, mai ales că de multe ori pot exista diferențe destul de mari între percepția pe care o avem despre un cartier și realitatea locului. În 2012, Cristian Ciobanu, doctorand în geografie mentală la Universitatea București, a realizat o analiză comparativă între nivelul de siguranță perceput de locuitorii orașului București și rata reală a infracționalității. Harta sa arată că există discrepanțe majore între zonele percepute ca fiind periculoase și realitatea, așa cum este ea descrisă de datele oferite de poliția locală.

Este deci important să luăm aceste percepții cu un anumit grad de îndoială și să ne raportăm, dacă putem, la date statistice pentru a ne forma o opinie. Un exemplu interesant în acest sens este raportul anual publicat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, care analizează, printre altele, caracteristicile sociale ale cartierelor Bucureștene.

Prezența unei comunități locale închegate aduce după sine și un aport de capital social. Existența unor grupuri de inițiativă locală, din ce în ce mai des întâlnite și în România, ajuta la dezvoltarea unui spirit comunitar, la întărirea identității zonei și nu în ultimul rând, ajută locuitorii să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de viitorul cartierului.

Cartierul și accesul la funcțiuni publice

Dacă alegerile noastre pot fi mai mult sau mai puțin influențate de criteriile enumerate mai sus, un cartier de calitate trebuie în primul rând să îți deservească locuința cu serviciile și funcțiunile de care ai nevoie în viața de zi cu zi. Existența unor magazine de proximitate de unde poți să îți faci cumpărăturile zilnice, a unor restaurante sau cafenele unde îți poți petrece timpul liber, a unui spital sau a unei clinici, a unui parc sau a mijloacelor de transport în comun sunt doar câteva dintre caracteristicile de la care nu trebuie să faci rabat atunci când evaluezi o zonă a orașului. Și nu o spunem numai noi, ci nenumărate studii care asociază calitatea vieții și valoarea imobiliară a unei zone cu existența acestor servicii.

Tu cum percepi cartierul în care locuiești? Uitându-te la criteriile enumerate mai sus, care dintre ele crezi că îi conferă valoare și în ce fel? Ce înseamnă pentru tine un cartier de calitate? Descrie-l și încearcă să-l identifici în oraș. Chiar dacă îți va lua ceva timp, nu uita că alegerea cartierului este probabil cel mai important pas în procesul de achiziție a viitoarei tale locuințe.



Share This