Cartierul și legăturile cu restul orașului

Cât de conectat vrei să fii?

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

La fel de important ca funcțiunile din cartier este și gradul de accesibilitate pentru deplasările zilnice către locurile frecventate de tine în afara cartierului (locul de muncă, universitate etc).

Durata optimă pentru astfel de deplasări este de 20 de min/drum adică 40 de min pe zi.

Și tipul de mijloc de transport cu care efectuezi aceste deplasări este important. Mersul pe jos este cel mai plăcut, urmat de transportul în comun de mare viteză și bicicleta. Pe ultimul loc se află deplasarea cu mașina personală.

Deplasările îndelungate au un impact major și asupra sănătății noastre.

Când alegi o zonă este important să evaluezi atât nevoile de deplasare actuale, cât și viitoare sau modul în care iți vei schimba în timp mijlocul de transport (de la mașină la transport în comun, de exemplu).

Viitorul tău cartier va deveni centrul activităților tale zilnice, însă la fel de probabil este ca unele nevoi să nu fie satisfăcute de zona din imediata ta apropiere. Este ideal să locuiești în apropierea locului de muncă, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. De asemenea, este foarte probabil să îți schimbi locul de muncă de mai multe ori pe perioada locuirii în viitoarea ta casă. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul că timpul petrecut zilnic pe drumul spre muncă, școală sau universitate, precum și modalitatea prin care te deplasezi până acolo pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării tale, dar și asupra valorii proprietății pe care o vei achiziționa.

Un studiu realizat pe un eșantion de 1000 de adulți din orașul San Francisco, arată că durata ideală a deplasărilor zilnice în afara cartierului este de aproximativ 20 de minute/drum adică un total de 40 de minute pe zi.

În România, un chestionar realizat de Asociația pentru Tranziție Urbană în 2015 pe un eșantion de 3000 de respondenți din București arată că doar 15% dintre aceștia au o deplasare a cărei durată se încadrează în intervalul a 20 de minute, marea majoritate (48% dintre respondenți) încadrându-se în intervalul 20 – 60 minute. Dacă înmulțim aceste cifre cu numărul de zile lucrătoare stabilite legal în România observăm că în medie o persoană pierde pe an între 85 și 250 de ore pe drumul de acasă spre locul de muncă. Acești timpi sunt, în cazul persoanelor care se deplasează cu mașina (30% dintre respondenți), într-o constantă creștere datorită îngreunării tot mai mari a traficului generat de suburbanizarea excesivă din ultimii 20 de ani.

Și tipul de mijloc de transport contează

La fel de important ca timpul petrecut pe drum este și mijlocul de transport cu care realizăm această deplasare. Același studiu din San Francisco arată că cel mai plăcut mod de a te deplasa până la locul de muncă este evident pe jos, urmat de deplasările cu metroul sau bicicleta. Chiar și în cazul persoanelor care folosesc transportul în comun, deplasările pe jos între stații și casă sau locul de muncă se dovedesc a fi cele mai satisfăcătoare părți ale drumului lor zilnic. Deplasarea cu mașina personală este de departe cel mai stresant și obositor mod de a merge la locul de muncă, însă este și cel mai comun, acest lucru fiind demonstrat și de rezultatele studiului din București, unde 30% dintre respondenți se deplasează la locul de muncă cu autovehiculul propriu.

Impactul asupra sănătății și a vieții sociale

Timpul îndelungat petrecut în trafic are de asemenea un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale. Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, demonstrează influențele asupra sănătății cardiovasculare și ale metabolismului. Cu cât oamenii petrec mai mult timp în mașină, cu atât este mai probabil ca ei să fie supraponderali și să aibă tensiune arterială ridicată – în mare parte pentru că au mai puțin timp pentru a face mișcare. Un alt studiu realizat în Suedia a ajuns la concluzii similare. În plus, acest studiu asociază navetele îndelungate cu scăderea nivelului de energie, creșterea stresului și a absenteismului de la locul de muncă pe caz de boală, rezultatele fiind identice indiferent dacă oamenii au condus sau au folosit transportul public.

O zi are un număr finit de ore, iar persoanele care se deplasează zilnic pe o distanță mare până la locul de muncă sunt adesea forțate să renunțe la o sumedenie de activități sociale. Un studiu din 2008 a constatat că aceste persoane își petrec mult mai puțin timp cu prietenii, copiii sau rudele. Reducerea acestor activități sociale contribuie la creșterea nivelului de stres și la scăderea calității vieții.

Gândește în perspectivă

Poate că la momentul alegerii locuinței proximitatea opțiunilor de transport în comun nu pare o prioritate. Poate nu ai copii sau ei nu sunt încă la vârsta la care să meargă la școală, iar tu rareori te deplasezi în oraș pentru că lucrezi de acasă. Aceste lucruri pot fi adevărate acum, însă totul se poate schimba într-un viitor destul de apropiat. Locul tău de muncă se poate schimba sau traficul auto în oraș se poate îngreuna în zonă ca efect al apariției de noi clădiri de birouri sau rezidențiale. Poate nu îți vei mai putea permite utilizarea mașinii personale, iar copiii tăi vor crește și vor avea propriile nevoi de deplasare. De aceea, este foarte important să iei în calcul încă de acum toate nevoile de transport actuale, cât și viitoare, pentru a te putea bucura de cartier chiar și atunci când stilul tău de viață se va schimba.

Indiferent ce zonă a orașului vei decide să numești “acasă” este important ca aceasta să îți ofere accesul facil nu doar la magazine alimentare, parcuri și școli, ci și la un drum cât mai scurt și plăcut către restul orașului. De preferat este ca aceste deplasări să nu dureze mai mult de 20 de minute și să te poți deplasa până acolo pe jos, însă chiar dacă nu vei putea să îndeplinești toate aceste criterii, alege o zonă care este bine deservită de transportul în comun.



Share This