Evaluarea capacității de rambursare

Cum apreciezi cât îți permiți?

O lectură de 4 minute

Pe scurt:

Banca îți va evalua situația financiară pentru a estima cât îți este confortabil să împrumuți.

Poți estima pentru ce credite ești eligibil și cu ajutorul unor site-uri specializate.

Înainte să te îndatorezi este sănătos și recomandabil să faci exerciții de economisire.

Suma de bani pe care o poţi împrumuta se stabileşte în funcţie de capacitatea ta de rambursare şi, dacă este cazul, a co-plătitorilor. Totalul se corelează apoi cu valoarea investiţiei pe care doreşti să o realizezi, cu aportul propriu, precum şi cu perioada pe care iei împrumutul.

Capacitatea de rambursare se referă la faptul că înainte de a lua decizia de a-ţi acorda un credit, banca va verifica dacă ai capacitatea de a-l restitui. Ofițerul de credit îţi va adresa întrebări despre veniturile tale şi ale familiei, alte împrumuturi sau obligaţii de plată pe care le ai, dacă eşti angajat sau liber profesionist, profesia actuală şi locul de muncă. De asemenea, va verifica modul în care ai plătit împrumuturi anterioare, respectiv dacă ai plătit la timp fiecare rată de credit şi dacă nu eşti dator altor bănci. Analiza băncii urmărește și interesul tău, determinând o valoare a creditului și o rată lunară realistă, care să nu împovăreze nechibzuit bugetul familiei. Altfel spus, ți se va împrumuta atâta cât poți plăti în mod confortabil.

Odată ce ai aflat de la bancă pentru ce împrumut ești eligibil, îți poți rafina căutarea locuinței în funcție de bugetul real, cel pe care îl vei acoperi prin contribuție proprie (avans) și credit bancar (rate).
O altă variantă de a afla ce marjă de preț îți permiți sunt web portaluri specializate, unde poți calcula valoarea creditului în funcție de o rată lunară pe care consideri că o poți plăti. Dezavantajul acestor instrumente este că nu ai confirmarea că banca va fi de acord cu valoarea ratei pe care consideri tu că ți-o permiți.

Înainte de a te împrumuta, analizează bine, poate chiar cu ajutorul unui specialist, modul în care vor fi afectate finanţele tale de costurile rambursării creditului. Fă-ți o listă de riscuri ce țin de tine, dar și de piață (stabilitatea locului de muncă, sănătatea, dar și riscul valutar, evoluţia dobânzilor la credite etc.). Ia în calcul şi viitoarele cheltuieli, după mutarea în noua locuinţă (cheltuieli de renovare, modernizare, mobilare etc.) şi, nu în ultimul rând, ţine cont de faptul că oricând pot apărea cheltuieli neprevăzute cărora trebuie să le faci faţă. Cel mai bun exercițiu în pregătire pentru un credit bancar este să încerci pe o perioadă mai lungă de timp să faci o simulare a plății ratei punând deoparte lunar suma respectivă . În acest fel vei observa posibilul impact al unui astfel de credit asupra stilului tău de viață.



Share This