Calitatea finisajelor

Interiorul locuinței poate să inspire o stare de bine prin materialele folosite

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Când vizitezi un apartament ține minte că fiecare încăpere are cel puțin trei suprafețe la care trebuie să te uiți cu deosebită atenție: suprafața pereților, tavanul și podeaua.

Urmărește care au fost modificările aduse de vechii proprietari, când s-a făcut ultima renovare.

În cazul unei clădiri noi cere informațiile tehnice legate de materialele folosite.

Ne petrecem cea mai mare parte a vieții în interior, mediu care are o influență importantă asupra calității vieții și sănătății noastre. Înainte de a căuta canapeaua perfectă sau fotoliul la care visai, asigură-te că fundalul tuturor obiectelor care urmează să populeze locuința ta, fundalul existenței tale acas,ă este corect realizat, prin alegerea atentă a materialelor și a finisajelor.

Clădiri vechi

Dacă îți dorești să cumperi un apartament într-o clădire veche, când e vorba de finisaje, devine foarte important să afli de la proprietar un istoric cât se poate de detaliat al lucrărilor făcute până în prezent.

Studiază cu atenție toate finisajele pentru a vedea starea lor adevărată. De multe ori, înainte de a vinde o locuință, proprietarii reîmprospătează zugrăveala pereților, mascând astfel posibile defecte. Uită-te cu atenție la fisurile din tencuiala pereților. Lovește cu degetul pereții. Dacă simți goluri sub tencuiala (nu în perete) ia în considerare că în curând va fi nevoie de o refinisare. Ține cont de faptul că, de cele mai multe ori, aplicarea de finisaje noi direct peste cele vechi, fără curățarea până la suprafața suport este o practică nerecomandată de specialiști pentru că duce la degradarea rapidă a noului finisaj, la apariția de fisuri și desprinderi.

Unde este posibil, ia în considerare păstrarea și punerea în valoare a finisajelor vechi. Faianța montată de fostul proprietar în anii 60 poate fi recondiționată și poate contribui la bogăția de experiențe din locuința ta. Când nu suntem primii utilizatori ai unei locuințe, merită să ne gândim cum putem păstra urme ale istoriei clădirii, la fel cum la scara orașului avem grija să păstram urme ale trecutului nostru comun, restaurând clădiri vechi sau recondiționând mobilier urban.

ȘTIAȚI CĂ?

Legea 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții obligă obținerea autorizației de construcție pentru orice modificare, reparație, înlocuire a finisajelor unei construcții monument istoric sau ale unei clădiri parte dintr-un ansamblu, un sit istoric sau o zonă de protecție a monumentelor. Această obligație trebuie privită ca o oportunitate de a adăuga la valoarea imobiliară a unei proprietăți. Folosirea materialelor corecte, a culorilor și texturilor care respectă valoarea istorică a unui spațiu contribuie la creșterea unicității proprietății și deci la creșterea valorii acesteia.

Se poate întâmpla, însă, ca foștii proprietari ai locuinței să fi făcut niște erori sau să fi neglijat probleme care necesitau rezolvare rapidă. În cazul clădirilor vechi, cele mai des întâlnite probleme la nivelul finisajelor sunt legate de condens și de umiditate interioară.

Prevenirea și remedierea rapidă a daunelor provocate de apă sunt esențiale pentru a evita umiditatea excesivă în aer, condensarea apei pe suprafețe finisate și umiditatea excesivă în materiale. Evitați și reduceți impactul transferului de căldură pentru a minimiza formarea de condens pe joncțiunile reci, care poate duce la formarea mucegaiului. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent atunci când s-au termoizolat pereții în interiorul locuinței folosind un material neadecvat utilizării la interior, cum ar fi polistirenul sau vata minerală. Dacă a fost montată termoizolație pe interiorul unui perete și aceasta nu este realizată dintr-un material termoizolant special creat pentru interior, ea trebuie demontată imediat și peretele trebuie curățat și tratat. Termoizolația se montează la interior doar în cazuri excepționale, cum ar fi clădirile istorice, însă doar după alegerea atentă a materialului sau cu recomandarea unui specialist.

Umiditatea în casele noastre este generată și de activități cum ar fi gătitul, uscarea rufelor, spălarea și respirația. Este important să controlezi nivelul de umiditate, deoarece acesta poate încuraja înmulțirea bacteriilor, acarienilor și a mucegaiului, creând riscuri pentru sănătate. În plus, umiditatea crescută poate provoca degradarea materialelor care contribuie la poluarea suplimentară a aerului în clădire. Toate acestea pot duce la probleme cu sistemele respiratorii, de exemplu infecțiile sau exacerbarea astmului.

Parchetul din lemn masiv poate fi recondiționat relativ ușor, dacă suportul lui (placa de beton, dușumeaua) e în condiții bune. Dacă observi ca parchetul din lemn masiv are goluri sau are ”burți”, ia în calcul faptul că va trebui să îl schimbi. Ai grijă la practica prin care peste parchetul vechi se montează un nou parchet. În felul acesta se pierde din înălțimea camerei și se creează praguri incomode intre încăperi.

Clădiri noi

Indiferent dacă începi amenajarea de la zero, sau în jargonul constructorilor, de la roșu (lipsa totală a finisajelor) sau de la gri (după tencuirea și montarea șapelor umede), este la fel de important să acorzi atenție nivelului de umezeală. Ține cont de faptul că multe elemente de construcții rețin apa mult după realizare (de exemplu: șape, plăci de beton, stâlpi). Întreabă un constructor când e bine sa începi lucrările de finisaj în apartament.

Problema finisajelor în locuință este una de natură tehnică care necesită consultarea unui specialist și o abordare pe termen lung a calității. E important să alegi materiale și sisteme robuste, ușor de întreținut și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor. Materialele de înaltă calitate pot costa mai mult pe termen scurt, dar te pot ajuta să economisești pe parcursul întregii durate de viață a apartamentului.

Materialele de calitate reprezintă un element cheie al creării unui spațiu sănătos și confortabil, dar nu sunt totul. Punerea lor corectă în operă este cel puțin la fel de importantă. Un proces corect din acest punct de vedere presupune, în primul rând, o rezolvare eficientă și inteligentă a lucrărilor premergătoare. Despre o parte dintre aceste lucrări – realizarea sistemelor de instalații – vom vorbi în capitolul următor.



Share This