Spațiul comun exterior

Mândria comunității

O lectură de 10 minute

Pe scurt:

Spațiile comune exterioare sunt la fel de importante ca cele interioare, contribuie mult la atmosfera clădirii și îți permit desfășurarea unei serii de activități în afara apartamentului. Observă:

Marginile proprietății, delimitarea lor, garduri etc.

Pavajul exterior și calitatea acestuia

Parcările

Unde și cum se depozitează deșeurile

Spațiile verzi, grădini, curți, zone de relaxare exterioare

Ppațiul comun exterior al clădirii tale este definitoriu pentru prima impresie pe care ți-o vei crea despre viitoarea ta locuință. Prezența sau absența arborilor sau a altui tip de vegetație, felul în care se accesează dinspre stradă, culorile și design-ul fațadei – acestea toate sunt elemente la care vei fi atent la prima vizită. Nu uita să iei în calcul și cum vei folosi aceste spații și care ar fi calitățile funcționale pe care acestea ar trebui să le aibă.

La fel ca în cazul spațiilor comune interioare, gestionarea, amenajarea și utilizarea spațiilor exterioare este responsabilitatea, respectiv dreptul tuturor colocatarilor, iar felul în care aceștia își apropriază (sau nu) aceste spații spune multe despre interacțiunile dintre ei, fiind grăitoare de data asta la scara întregii străzi. Pe de altă parte, anumite calități sau defecte ale acestor spații sunt un dat pe care va trebui să-l accepți ca atare.

Spațiile comune exterioare se împart în două categorii: cele funcționale (de exemplu parcări exterioare) și cele de natură recreativă.

Spații funcționale, circulații

Delimitarea parcelei

Începând de la conturul efectiv al terenului aferent clădirii tale, limita parcelei este un prim aspect la care trebuie să fii atent. În primul rând, din motive de securitate și pentru păstrarea intimității locatarilor, multe parcele sunt împrejmuite cu garduri. Mulți oameni găsesc acest lucru reconfortant și preferă controlarea accesului pe terenul lor, însă aspectul acestei „bariere” între stradă, vecini și spațiul nostru exterior comun influențează dramatic felul în care percepem și utilizăm acest spațiu exterior.

O proprietate delimitată natural, cu elemente vegetale care totuși nu acționează ca niște obstacole (arbori, garduri vii de înălțime mică etc.) lasă senzația de deschidere spre vecini și spre stradă și poate fi destul de sigură dacă are o vizibilitate mare (vezi paginile 53-54 “Intimitate și siguranță”) și puncte- cheie corespunzător iluminate. Un gard care se integrează în contextul străzii tale și care poate prelua elemente specifice din arhitectura clădirii poate fi un mod discret și eficient de a securiza parcela, lăsând spațiile exterioare comune mai ferite de privirile trecătorilor, cu un grad de intimitate mai mare al locatarilor. Un gard opac, auster și foarte înalt poate crea impresia unei zone total retrase față de stradă, conferind locatarilor posibilitatea de a se rupe complet de viața și atmosfera vecinătăților imediate.

Felul în care această separare de vecinătăți se realizează, deschide (sau nu) anumite posibilități de utilizare ale spațiilor comune exterioare ale clădirii și creează atmosfere complet diferite. Însă indiferent de tipul acestei împrejmuiri (dacă aceasta există) este de preferat ca aceasta să realizeze o tranziție coerentă între trotuar, circulații și alte zone publice și parcela clădirii, balansând un aspect atrăgător și plus-valoare pentru zona publică și aspectul general al străzii cu intimitatea conferită locatarilor clădirii.

Circulații și accesibilitate

La fel ca în cazul circulațiilor comune interioare, și cele exterioare trebuie să fie din materiale antiderapante, rugoase, rezistente la uzură și de forme accesibile tuturor persoanelor, însă în acest caz, mai trebuie alocată atenție deosebită și la topografia terenului și la pergole, astfel încât să nu se genereze acumulări mari de apă sau de zăpadă.

Zonele de circulație nu trebuie să fie foarte înclinate, foarte șicanate, exclusiv cu trepte și să nu conțină niciun fel de obstacole astfel încât persoanele cu dizabilități să poată circula independent și beneficia în egală măsură de spațiile exterioare comune ale proprietății.

Parcări

În cazul unei parcări exterioare pe parcelă, urmărește poziția și configurația ei. O zonă umbrită, separată de clădire prin arbori, ajută împotriva supra-încălzirii mașinii vara și asigură o imagine mai plăcută a spațiului exterior. Observă materialele de pe jos și dacă aceasta este dotată cu un sistem de colectare al apelor pluviale, ca să nu fii nevoit să treci prin bălți pentru a ajunge la mașină în caz de ploaie. Verifică dacă sunt suficiente locuri de parcare pe teren pentru câte mașini au locatarii, și dacă nu, care sunt posibilitățile de parcare pe stradă sau în vecinătatea imediată. În plus, pentru confortul locatarilor, parcarea trebuie să se afle la cel puțin 5m de ferestrele camerelor de locuit.

De asemenea, o clădire ar trebui să dețină și spații exterioare de parcare a bicicletelor, chiar dacă dispune deja de spații securizate în interior. Acestea este bine să fie dispuse într-o zonă cu vizibilitate ridicată (mai ales din clădire) și bine luminată, astfel încât să fie descurajate eventuale tentative de furt.

Deșeuri

Atenție la dispunerea zonei de depozitare a deșeurilor: este bine ca aceasta să se afle într-o zonă protejată, accesibilă doar locatarilor, însă cu acces facil spre stradă, astfel încât scoaterea containerelor pentru evacuare să se realizeze cu ușurință, în siguranță și în mod igienic. Este important ca aceasta să fie acoperită și protejată de razele directe ale soarelui, dar și la o distanță minimă față de ferestre, astfel încât locatarii să nu întâmpine probleme cu mirosurile neplăcute. Design-ul zonei pentru deșeuri trebuie să fie realizat astfel încât trecătorii, vecinii, locatarii sau orice fel de alte facilități prezente pe parcelă să nu resimtă vreun impact negativ – vizual, auditiv, sau olfactiv.

ȘTIAȚI CĂ?

Platformele destinate depozitării recipientelor de colectare selectivă a deșeurilor menajere trebuie să fie amenajate la distanță de minimum 10 m de ferestrele locuințelor, împrejmuite, impermeabilizate, asigurând o pantă de scurgere și prevăzute cu sistem de spălare și sifon de scurgere racordat la canalizare. (Conform Ordinului nr.119/2014 privind normele de igienă la zonele de locuit)

Spații recreative

Pe lângă spațiile exterioare comune enumerate mai sus, unele clădiri sau ansambluri rezidențiale dispun de o serie de spații exterioare pe care le poți folosi în scopuri recreative: grădinărit, sport, citit în aer liber, joacă alături de copii etc. Clădirile din complexele rezidențiale noi și mai luxoase tind să pună la dispoziție spații verzi recreaționale, asemeni unor mici parcuri private. Acestea prevăd de regulă locuri de joacă pentru copii, îndepărtate de carosabil, adeseori în centrul complexului, într-o zonă protejată și ușor de observat de către adulți.

În cazul clădirilor singulare, aceste funcțiuni – parc, locuri de joacă pentru copii, zone dotate cu aparate de fitness în aer liber etc. – sunt dispersate prin cartier, însă ar fi de preferat ca terenul clădirii tale să ofere măcar un spațiu verde minimal. Numeroase studii1 arată beneficiile psihologice pe termen lung oferite de spațiile verzi din jurul locuințelor noastre. Prezența arborilor protejează de gălăgia și noxele străzii și acționează ca o zonă tampon între spațiul public și cel privat. Felul în care aceștia își schimbă culorile și forma în funcție de anotimp are un efect calmant asupra oamenilor, ajută la concentrare și la o stare generală de bine.

Existența unor grădini îngrijite îmbunătățește considerabil nu doar aspectul propriei clădiri și parcele, ci contribuie la imaginea întregii străzi. Informează-te dacă întreaga grădină este a tuturor locatarilor sau fiecărui apartament îi corespunde o bucată și cum se asigură mentenanța acestora – dincolo de beneficiile psihologice și de sănătate ale grădinăritului, nu toți avem timpul sau energia necesară întreținerii unei grădini.

Gândește-te la ce ți-ar plăcea să faci în exteriorul casei tale și evaluează posibilitățile de utilizare oferite de aceste spații comune exterioare. Încearcă să prioritizezi și să vezi ce funcțiuni similare regăsești în cartier (vezi capitolul 2) și ce funcțiuni de recreere dorești să regăsești neapărat pe terenul clădirii tale.

Chiar dacă nu ai înclinații spre grădinărit, ține cont de valoarea unui peisaj presărat cu verde când îți alegi locuința.



Share This