Spațiul comun interior

Oglinda comunității

O lectură de 13 minute

Pe scurt:

Spațiile comune interioare adaugă plus-valoare apartamentului tău și calitățile lor sunt foarte importante. Când vizitezi o clădire, fii atent la:

Accesele în clădire

Casa scării, platforme, cursive

Depozitări

Spații tehnice

Pod, șarpantă și învelitoare

Alte spații anexe care pot fi utile: spălătorii/uscătorii, parcare subterană, spații de socializare/ recreative comune etc.

Nu uita și să ceri toate detaliile despre cum se realizează administrarea proprietății!

Până la spațiul privat al apartamentului tău, pe care îl poți utiliza și personaliza după cum dorești, clădirea ta dispune și de anumite spații interioare și exterioare comune, care stau la dispoziția tuturor locatarilor. Este bine să ții cont de anumite nevoi minimale pe care le ai, precum și de anumite calități pe care aceste spații comune ar trebui să le aibă înainte de a lua o decizie în privința cumpărării apartamentului.

Analizăm aceste spații prin prisma a două aspecte: cel funcțional și cel social. Aspectul funcțional este mai direct și ușor de observat – accese securizate, iluminat, prezența unor facilități care ne interesează (spații tehnice, parcări ș.a.m.d.) – însă și cel social este foarte important: sunt aceste spații gândite astfel încât să încurajeze buna vecinătate și comunicarea între locatari?

Aspecte funcționale

Accese și accesibilitate

Clădirea ar trebui să dispună de un acces principal, spre stradă, securizat cu interfon digital (uneori chiar video, în cazul construcțiilor mai noi), unde se găsesc cutiile poștale, un avizier și care conduce mai departe spre spațiile de circulație interioară (scări, ascensoare și distribuțiile în apartamente). Dincolo de securizarea prin interfon, un acces potrivit este protejat de circulațiile exterioare, ale străzii, și marcat ca atare: fie printr-o retragere în fațadă, fie printr- un volum anexat clădirii sau printr-o zonă acoperită care permite un moment de respiro, o zonă protejată în care să ne putem căuta cheile, să deschidem umbrela etc., un “prag” în cadrul parcursului spre locuință. În cazul rezidențelor mai pretențioase, accesul este urmat de către un spațiu mai generos, de tip lobby.

Majoritatea clădirilor dețin și un acces secundar (trebuie să te asiguri ca și acesta să fie securizat), de regulă către o curte interioară, o parcare sau alte zone semi-publice.

Este bine să observi cum funcționează accesul din punct de vedere al securității. Un acces precedat de un traseu foarte șicanat, fără vederi directe dinspre stradă, vecini și din clădire sau insuficient iluminat poate lăsa senzația de nesiguranță, chiar și atunci când clădirea este dotată cu camere de supraveghere la acces.

Foarte importante sunt și echipamentele care asigură accesibilitate pe parcursul întregii clădiri și persoanelor cu dizabilități, bătrânilor, precum și mamelor cu cărucioare. Inclusiv pragurile de la ușa/poarta de acces, precum și modalitatea de deschidere a acesteia trebuie să fie făcute astfel încât să nu îngreuneze trecerea unei persoane cu dizabilități. Dacă accesul clădirii tale cuprinde scări, acesta trebuie obligatoriu să fie dotat și cu o rampă la o înclinație rezonabilă (maximum 5%) și lățime de minimum 1,20m, astfel încât o persoană în scaun cu rotile să poată urca fără nevoie de ajutor suplimentar. Fii atent la acest detaliu, chiar dacă în prezent nu ți se pare esențial.

Circulații

Circulațiile interioare sunt scările, ascensoarele și culoarele de distribuție către apartamente. În cazul scărilor, pentru confort și ușurință în utilizare, este bine să observi dacă înălțimea și lățimea treptelor permit o parcurgere ușoară, având dimensiuni constante și pe care le simți ca fiind naturale la pas. Parcurge rampa de câteva ori ca să vezi dacă acestea sunt corect realizate și fii atent la orice fel de obstacole pe drum care îngreunează parcursul – aceste circulații trebuie să fie mereu ușor de parcurs, libere, cu vizibilitate bună și să permită oricând o eventuală evacuare rapidă a locatarilor. Toate aceste căi de circulație comune trebuie să fie foarte rezistente la uzură și să nu alunece sub nici o formă.

Referitor la ascensoare, este bine de știut că normativul de proiectare a locuințelor prevede ca oricare clădire cu mai mult de 4 niveluri să dispună de un ascensor.

ȘTIAȚI CĂ?

Proiectarea scărilor din zonele comune ale clădirilor de locuit trebuie să respecte anumite reguli stricte:• Să fie realizate din material foarte rezistent la uzură
• Să fie realizate din material antiderapant
• Să fie bine iluminate

• Lățime minimă de 1,20m
• Balustradă care să nu permită unui copil să cadă printre sau să se urce pe elementele acesteia• Mână curentă la o înălțime confortabilă
• Minim 3 trepte/rampă
• Maxim 18 trepte/rampă
• Trepte de înălțimi egale
• Pentru înălțimi mari, 2 rampe cu zonă de odihnă (podest intermediar) între ele
• Podestul să fie cel puțin la fel de lat ca scara
• Să nu aibă uși care se deschid blocând circulația pe podeste

Depozitare

Pe lângă eventualele spații de depozitare private suplimentare apartamentului tău (de exemplu, boxe la demi/subsol), în cazul în care clădirea ta este mai nouă și cu facilități diverse, poate dispune și de spații de depozitare comune, de exemplu, un spațiu securizat, la parter, în care să îți poți lăsa bicicleta sau căruciorul copilului fără a încurca ceilalți locatari.

Spații tehnice

Este bine să verifici spațiile tehnice comune în cadrul clădirii, să fii atent la accesibilitatea acestora (pentru când sunt necesare verificări de contoare, reparații urgente când administratorul nu este prezent etc.), dar și la finisajele utilizate – un astfel de spațiu neprotejat corespunzător de posibile inundații, scurtcircuite etc. poate cauza un dezastru – este recomandat să parcurgi cartea tehnică a clădirii și să te asiguri de calitatea materialelor, a aerisirilor și a altor aspecte legate de siguranța instalațiilor clădirii. Informează-te asupra felului în care se realizează încălzirea/răcirea în clădire, care este starea tuturor echipamentelor tehnice, când au fost ultima dată verificate, cât de des/cum se face revizia lor de către un profesionist și cum poți contribui tu însuți la mentenanța corectă a acestora.

Alte spații comune interioare de luat în considerare

Chiar dacă apartamentul tău nu se află la ultimul etaj, podul este un spațiu comun a cărui întreținere va fi și responsabilitatea ta. Chiar dacă din stradă nu se văd țigle lipsă, acoperișul și structura sa pot ascunde surprize neplăcute, de la porumbei la infiltrații de apă. Jgheaburile, coșurile de fum, lucarnele, structura șarpantei și a învelitorii trebuie toate verificate periodic, mai ales în urma fenomenelor meteorologice agresive (furtuni puternice, zăpezi mari etc.).

Dacă dimensiunea locuinței nu îți pune la dispoziție spațiu suficient pentru uscatul hainelor, spațiile comune ale clădirii ar trebui să cuprindă câte o spălătorie/uscătorie pentru fiecare etaj.

Parcarea subterană este o altă funcțiune pusă la dispoziție locatarilor unor clădiri. Este foarte important să verifici calitatea ventilației din acest spațiu, precum și ca materialele folosite să fie tratate pentru rezistență sporită la incendiu. Accesele către parcare – atât cele din stradă, cât și din interiorul clădirii – trebuie să fie securizate, dar și ușor de utilizat de către locatari.

Aspecte sociale

Administrarea proprietății

Dincolo de regulamentul de coproprietate în gestionarea spațiilor comune, aparența acestora ne va spune foarte multe despre felul în care locatarii interacționează, dacă există un simț al comunității și al aproprierii spațiilor respective. Sunt fațadele, casa de scară și alte spații comune îngrijite, decorate cu ghivece de plante, mici elemente care arată că locuitorii se simt acasă și sunt buni gospodari care colaborează pentru a-și administra și îngriji cu succes clădirea? Șansele de a ne simți mult mai bine în propriul apartament cresc substanțial atunci când simțim că locuim într-o bună vecinătate.

Bineînțeles că orice clădire dispune de un administrator (fie că este unul angajat de către asociația de locatari, fie că rezidenții în sine ajung să-și asume, prin rotație, acest rol) care asigură mentenanța acestor spații. Însă anumite lucruri depășesc atribuțiile acestuia și cad în responsabilitatea locatarilor – inițiative de a tencui, de a amenaja (cu plante, elemente decorative etc.), de a face aceste spații mai primitoare și întreaga clădire să prindă viață. Totuși, orice inițiativă, oricât de lăudabilă, trebuie să obțină întâi acceptul întregii asociații de proprietari. Poate fi util și să te interesezi dacă în orașul tău există vreo organizație care reprezintă interesele asociațiilor de proprietari în fața autorităților publice.

PONT

Pentru mai multe informații privind organizarea corectă, drepturile și responsabilitățile asociației de proprietari, consultă legea nr, 230/2007, actualizată în 2017.

Ansamblurile rezidențiale contemporane care pun la dispoziție numeroase facilități au în spate adeseori costuri ascunse, care nu ne sunt prezentate la prima vizită. Oricât de închegată ar fi comunitatea din clădirea în care dorești să te muți, informează-te exact care sunt costurile de administrare, de ce facilități beneficiezi, care sunt exclusive locatarilor, care sunt responsabilitățile entității care se ocupă de mentenanță și care îți revin ție. Posibile costuri de care ar trebui să întrebi se referă la iluminatul spațiilor comune dintre clădirile din cadrul ansamblului, iluminatul exterior în spațiul de parcare, întreținerea spațiilor verzi, funcționarea camerelor de supraveghere și a instalațiilor de degivrare etc.

Spații recreative și de socializare

Unele proiecte contemporane de clădiri pun la dispoziție spații comune cu funcțiuni din ce în ce mai diverse, care oferă loc suficient de desfășurare a unor petreceri (spații de socializare comune), camere de tip living comune, terase comune etc. Proiectele care oferă astfel de spații sunt adeseori proiectate cu mare atenție pentru a facilita interacțiunea dintre vecini și crearea unui simț al comunității în cadrul clădirii.

Ține cont de faptul că existența și utilizarea acestui tip de spații comune poate atrage după sine o anumită gălăgie care, pentru unii locatari mai sensibili, poate fi deranjantă. Bineînțeles că, atâta timp cât sunt utilizate într-un interval orar permis și fără exagerări, este dreptul tău să beneficiezi de ele, însă, dacă te regăsești tu în poziția locatarului sensibil la zgomot, caută ca apartamentul tău să fie dispus la o anumită distanță de aceste spații.

Așadar, când vizitezi un apartament într-o clădire deja ocupată de alți locatari, nu uita să arunci o privire și asupra fațadei, a spațiilor verzi înconjurătoare, a coridorului, a scărilor, a întregului parcurs de la accesarea parcelei până la apartament. Vei reface acest traseu și vei revedea toate aceste elemente în fiecare zi, iar ele vor contribui, fie și inconștient, la starea ta de bine în această locuință.

Dacă plănuiești să achiziționezi un apartament într-o clădire nouă, poate încă în faza de șantier, încearcă să afli cât mai multe de la dezvoltator despre aceste spații și cum relaționează cu apartamentul tău, nu te lăsa cucerit doar de imaginile virtuale cu propriul apartament. Este bine să soliciți și un plan al etajului în care se află acesta.

Încearcă un exercițiu de imaginație: cum va fi să parcurgi acest traseu zilnic și să utilizezi aceste spații comune?



Share This