Căutarea locuinței potrivite

Pe cont propriu sau prin agenție?

O lectură de 5 minute

Pe scurt:

Evaluează cu grijă dacă apelezi sau nu la ajutor specializat în găsirea viitoarei tale locuințe. S-ar putea ca efortul să nu merite economia.

Înțelege diferența dintre serviciile de intermediere și cele de reprezentare, pentru a alege ce ți se potrivește cel mai bine.

Consultanții imobiliari cunosc bine contextul în care se desfășoară căutarea ta. Pe lângă informațiile tehnice pe care ți le poate oferi, un agent bun îți protejează și interesele.

Pentru majoritatea cumpărătorilor de azi, prețul este cel mai important criteriu de selecție a unei proprietăți. Pornind la drum cu un buget de regulă limitat, încercarea de a reduce, pe cât posibil, cheltuielile adiționale încheierii unei tranzacții pare firească. Nu de puține ori, printre acestea se numără și costurile serviciilor oferite de un agent imobiliar.

Colaborarea cu un agent imobiliar profesionist îți poate aduce însă beneficii importante. Iată ce trebuie să știi despre aceasta:

Reprezentare versus intermediere

În primul rând, atunci când decizi să apelezi la ajutorul unui broker imobiliar, ai de ales între două moduri diferite de lucru. Cel dintâi – și cel mai des întâlnit – este intermedierea, prin care apelezi la ajutorul mai multor agenții pentru a găsi proprietatea dorită; în cele din urmă, agentul cu ajutorul căruia vei încheia tranzacția primește și comisionul. Cea de-a doua variantă presupune încheierea unui contract de reprezentare exclusivă, prin care vei încredința sarcina găsirii locuinței tale unui singur broker.

Fiecare dintre cele două metode de lucru are, în mod firesc, avantajele sale. În cazul intermedierii, spre exemplu, cu cât te afli în contact cu mai multe persoane, cu atât șansele de a găsi o locuință sunt mai mari – cel puțin teoretic. În cazul reprezentării, agentul va fi cu atât mai preocupat de îndeplinirea cerințelor tale, fapt ce te poate ajuta să găsești o proprietate mai aproape de idealul tău. În plus, în interacțiunea cu proprietarul (inclusiv pe parcursul negocierii), un broker în regim de reprezentare exclusivă va fi dedicat respectării intereselor tale, nu și ale vânzătorului (agentul- intermediar fiind prins, în mod firesc, între cele două părți implicate în tranzacție).

Există desigur și diferențe în ceea ce privește costurile asociate celor două variante de colaborare. Comisionul pentru o intermediere se situează în jurul unui procent de 3% din valoarea tranzacției, tariful ajungând la circa 6% în cazul unei reprezentări exclusive.

Agentul te ajută să economisești timp și efort

Procesul de căutare a unei case poate fi extrem de obositor și frustrant, mai ales atunci când te afli la prima ta tranzacție. Sutele de anunțuri dintre care poți alege, șirul interminabil al vizionărilor, dezamăgirile suferite „pe teren”, toate acestea îți pot eroda rapid entuziasmul, făcându-te mai predispus să alegi pripit. Un consultant imobiliar dedicat intereselor tale te poate feri de acest pericol. Rolul său este să înțeleagă cât mai bine nevoile tale și să „filtreze” proprietățile disponibile în consecință.

Perspectiva de cunoscător

Un alt beneficiu important oferit de către un agent imobiliar constă în perspectiva sa profesionistă asupra pieței. Spre

deosebire de un cumpărător nefamiliarizat cu domeniul imobiliar, consultantul de specialitate va ști exact ce se caută în piață, cum merg prețurile, cum trebuie abordați vânzătorii, dar și care sunt plusurile, minusurile sau viciile ascunse ale unei proprietăți.

Un broker temperează latura ta emoțională

Se știe că, dincolo de justificările raționale, achiziția unei locuințe este o decizie adesea dictată de latura emoțională. Deși absolut necesare luării unei decizii, emoțiile te pot face să pierzi din vedere aspecte raționale esențiale. Agentul imobiliar are rolul să te sfătuiască într-un mod obiectiv, să-ți ofere consultanță juridică și sprijin în negociere, dar și să te ajute cu încheierea actelor.



Share This