Din înăuntru spre exterior

Ai suficientă lumină naturală, ce vezi afară, cine te vede pe tine și pe cine auzi?

O lectură de 10 minute

Pe scurt:

Asigură-te că noul tău apartament:

Are o orientare corectă a spațiilor în raport cu punctele cardinale, astfel încât toate încăperile să beneficieze de un iluminat natural adecvat.

Are ferestre de dimensiuni generoase care deschid perspectiva din apartament spre o priveliște plăcută.

Nu este îndreptat spre ferestre foarte apropiate ale vecinilor.

Este izolat de zgomotul străzii și al vecinilor.

În noul tău apartament vei putea schimba culoarea pereților, pardoseala, faianța din baie și în unele cazuri vei putea chiar mări bucătăria. Există însă trei lucruri pe care indiferent cât de mult îți dorești sau cât ești dispus să investești, nu le poți schimba: lumina naturală, intimitatea fonică, cea vizuală și priveliștea. Aceste trei lucruri merită o atenție deosebită atunci când cauți o nouă locuință.

Orientarea apartamentului în raport cu punctele cardinale determină de câtă lumină naturală te vei bucura. Vizitează apartamentul pe care ai vrea să îl cumperi în momente diferite ale zilei pentru a vedea câtă lumină vei avea în dormitor dimineața, cât de plăcută va fi lumina seara când te întorci de la serviciu. Folosește GPS-ul telefonului mobil sau orientează-te cu ajutorul unei hărți a orașului pentru a înțelege cum sunt așezate încăperile apartamentului în raport cu traseul soarelui pe cer.

Camerele principale ale locuinței ar trebui să fie amplasate astfel încât să poată profita din plin de lumina și căldura soarelui, iar spațiile de serviciu – de exemplu depozitări, băi – pe partea opusă.

ȘTIAȚI CĂ?

Legea prevede ca:

  • Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea pe o durată de minim o orăși jumătate la solstițiul de iarnă a încăperilor de locuit, cât și a locuințelor învecinate.
  • Raportul dintre aria ferestrelor și cea a pardoselii camerei de locuit sa fie minimum 1/6 – 1/8.

Camerele orientate spre sud

Sunt iluminate de soare pe tot parcursul zilei. Sunt cele mai potrivite pentru camera de zi, sufragerie și camera copiilor. În mod ideal, aceste spații ar trebui prevăzute cu un sistem de umbrire pentru a evita supraîncălzirea în lunile de vară. În general, balcoanele, terasele și logiile ar trebuie să fie orientate spre sud, sud-est, astfel încât să beneficieze de suficient soare.

Camerele orientate spre est

Sunt cele mai potrivite pentru zonele de bucătărie și micul dejun, deoarece sunt puternic iluminate dimineața și vor fi mai răcoroase după-amiaza târziu, când are loc pregătirea mesei de seară. Dormitoarele orientate spre est vor fi mai răcoroase după-amiaza și seara târziu, făcându-le mai confortabile pentru somnul de vară.

Spațiile orientate spre vest

Au o lumină bună după-amiaza, dar se pot supraîncălzi, necesitând un sistem de umbrire. Dacă dispun și de un sistem bun de ventilație naturală sunt spații potrivite pentru uscarea rufelor. Nu sunt deosebit de potrivite pentru bucătării, deoarece căldura produsâ de prepararea cinei va coincide cu soarele de după-amiază și seară. Spațiile orientate spre vest pot acomoda spații de lectură, joacă sau relaxare datorită luminii spectaculoase seara.

Camerele orientate spre nord

Sunt ușor mai reci și sunt iluminate cu aceeași intensitate pe tot parcursul zilei. Datorită luminii potrivite muncii concentrate, spațiile de lucru, birourile și camerele de hobby sunt potrivite unei orientări spre nord.

Perspectiva din afara ferestrelor noastre contează.

Priveliști interesante, cu elemente naturale sau repere din cartier (străzi active, clădiri frumoase, piețe, parcuri, biserici, etc.) sunt întotdeauna de preferat, măcar din spațiile principale, unde petreci o mare parte a zilei: living, sufragerie, birou. Contribuția priveliștii la senzația de bine și la creșterea puterii de concentrare au fost demonstrate în repetate rânduri. Momentele în care ne ridicăm privirea și pentru câteva secunde privim afară pe fereastră s-au dovedi ca fiind cu atât mai restaurative psihic cu cât peisajul pe care îl vedem de partea cealaltă a ferestrei este mai bogat în elemente naturale.

Conform numeroaselor studii în domeniu, calitățile pe care trebuie să le cauți atunci când evaluezi ce vezi pe geam sunt:

  • Prezența naturii, în special vegetația înaltă: vederea spre un parc, un aliniament de arbori maturi, un peisaj natural extins.
  • O imagine complexă, bogată în elemente, pe care o să o redescoperi constant, cum ar fi o piațetâ însuflețită.
  • Prezența unui reper vizual interesant care orientează privirea într-o perspectivă largă, de exemplu un monument, sau o clădire specială.
  • O perspectivă cu adâncime, care ne permite să vedem până la linii de orizont.

Înălțimea este și ea importantă. Atât cea a ferestrei, cât și cea de la care privești. Ferestrele pe toată înălțimea camerei ne pot face să ne simțim urmăriți, lipsiți de intimitate, pe când ferestrele prea mici și puține ne dau senzația de închidere excesivă, de claustrofobie. În cazul unui apartament în mansardă, ferestrele care încadrează frumos cerul sunt plăcute la început, dar în zilele ploioase sau când sunt poziționate prea sus și nu permit și alte priveliști (arbori, peisajul orașului), devin anoste.

O priveliște frumoasă este de dorit și adaugă la valoarea unei locuințe. Dar înainte de a plăti pentru aceasta, trebuie să te asiguri că această priveliște este protejată de construcții viitoare. De exemplu, acum lotul de peste drum este gol, oferind o vedere minunată și un sentiment de deschidere, dar dacă este un lot construibil, cineva poate și, în cele din urmă, va construi pe el, schimbând fundamental imaginea pe care o ai la fereastra apartamentului.

Când vizitezi un apartament așează-te și ascultă. Stai cu ferestrele deschise un timp. Verifică fundalul sonor al existenței în potențiala ta locuință, vezi cât de frumoasă pare lumea văzută prin ferestrele ei, cine te vede și pe cine poți vedea în vecinătate.

Intimitatea vizuală și fonică permit atât locuitorilor unui apartament cât și al proprietăților adiacente să-și folosească proprietatea privată fără a fi văzuți sau auziți de vecini. Izolarea neadecvată a unităților locative individuale într-o clădire stă la baza celor mai multor conflicte între vecini. În cazul dezvoltărilor cu densitate mai mare, intimitatea vizuală și fonică sunt un determinant esențial pentru calitatea vieții, pentru confortul locuitorilor și pentru o relație corectă cu vecinii.

Gradele de intimitate obținute într-un apartament sunt influențate de o serie de factori care contribuie la izolarea fonică și vizuală. Puteți verifica o parte dintre aceștia consultând împreună cu un specialist cartea tehnică a imobilului (dacă există). Pe ceilalți va trebui să-i evaluați la fața locului, concentrându-vă atenția pe zgomot și vizibilitate:

Calitatea soluțiilor de fonoizolare adoptate în construcția imobilului:

  • Eficiența fonoizolanției folosită între diferitele unități ale imobilului;
  • Fonoizolarea elementelor de instalații;
  • Fonoizolarea folosită între zona de noapte și cea de zi a apartamentului;
  • Existența unor elemente de design ale fațadei care atenuează zgomotul străzii.

Calitatea soluțiilor de proiectare care măresc intimitatea apartamentului:

  • Nu există perspective directe între ferestrele și balcoanele de vizavi;
  • Ferestrele sunt decalate față de ferestrele clădirilor adiacente;
  • Balcoanele și logiile comune sunt prevăzute cu elemente verticale care despart spațiile aferente fiecărui apartament;
  • Balcoanele și terasele private sunt amplasate în fața camerelor de zi pentru a crește intimitatea interioară;
  • Dormitoarele sunt separate de accesul în apartament și de încăperile zgomotoase ale apartamentului.

Când vizitezi un apartament pe care ți-ar plăcea să îl cumperi, trebuie să ai în vedere multe detalii, asa cum am arătat în capitolele precedente. Sunt multe elemente care ne consumă atenția în timpul vizitei. Cu toate acestea, aloca-ți un moment de liniște, uită-te afară și ascultă. Asigură-te că apartamentul e plin de lumină, că e liniștit și că iți dă un sentiment de intimitate și siguranță. Nu neglija priveliștea, ea va fi fundalul dimineților, serilor, a întregului tău cotidian. În următorul capitol ne vom concentra din nou exclusiv pe interiorul apartamentului și vom cerceta care sunt lucrurile la care trebuie sa fim atenți atunci când evaluăm calitatea finisajelor dintr-o locuință.



Share This