Ce servicii îți oferă viitorul tău cartier?

Pentru o viață mai ușoară, fii atent la serviciile de care ai sau de care vei avea nevoie în apropiere

O lectură de 13 minute

Pe scurt:

Indiferent unde decizi să te muți, este important ca zona adiacentă viitoarei locuințe sa iți ofere acces la serviciile de zi cu zi de care ai nevoie.

Nu există o ierarhizare exactă a nevoilor de la un cartier însă accesul la magazine alimentare, educație, parcuri și transport în comun primează în majoritatea studiilor.

Pentru a-ți face un profil al nevoilor de la viitorul cartier este util să le structurezi pe trei categorii: nevoi zilnice, săptămânale sau ocazionale și să fii atent ca nevoile din primele 2 categorii să se regăsească în zona din apropierea casei.

Distanța optimă la care aceste funcțiuni trebuie să fie poziționate față de casa ta este de 1000 m sau 6-10 minute de mers pe jos.

Calitatea traseelor până la aceste funcțiuni influențează atât accesibilitatea la ele cât și frecvența utilizării lor.

Prezența funcțiunilor publice la o distanță ușor de parcurs pe jos are un efect pozitiv și asupra sănătății noastre.

Indiferent unde decizi să te muți, într-un cartier aflat la periferie sau în centru, într-o zonă de case sau de blocuri, este important ca zona adiacentă viitoarei tale locuințe să îți ofere acces la serviciile de zi cu zi de care ai nevoie. Unele dintre acestea pot fi foarte personale, însă un supermarket, un parc sau o stație de transport în comun reprezintă nevoi de bază pentru toți locuitorii orașului.

Mai mult decât atât, o serie de studii care urmăresc modul în care locuitorii își definesc granițele propriului cartier demonstrează o corelație mare între delimitarea zonei și poziționarea funcțiunilor acesteia. Cu alte cuvinte, locul unde sunt amplasate funcțiunile publice ale unui cartier definesc în timp perimetrul nostru de deplasare. Cu cât acestea sunt mai diversificate și de o calitate mai bună cu atât ne vor ajuta să ne cunoaștem mai bine propriul cartier.

Iată câteva dintre categoriile importante de servicii alături de potențiale modalități de evaluare a acestora:

Transportul public

Aici sunt incluse stațiile de transport în comun: autobuz, troleibuz, tramvai sau metrou alături de punctele de închiriere a bicicletelor publice sau stațiile de taxi. Când vine vorba de mijloace de transport în comun, prezența unei stații de metrou sau tramvai oferă de multe ori o viteză de deplasare mai mare. Dacă ar fi să realizăm o ierarhizare a valorii acestora ele s-ar poziționa mai sus decât cele ce deservesc linii de autobuz sau troleibuz. Pentru transportul cu bicicleta, la fel de importantă este și infrastructura de piste de biciclete, fără de care deplasarea ta va fi destul de greoaie și plină de obstacole.

Comerț de proximitate

Aici sunt incluse toate tipurile de magazine de cartier. Chiar dacă îți vei face cumpărăturile săptămânale la un supermarket sau hypermarket care nu se află în imediata apropiere a noii tale case vei avea cu siguranță nevoie și de cel puțin un mic magazin de unde să poți cumpăra alimente zilnic. Pe lângă proximitatea lor față de locuință este important și orarul lor de funcționare. Un orar de funcționare mai extins se află de multe ori în strânsă corelație cu cererea de astfel de servicii în zonă și descrie un cartier mai activ pe tot parcursul zilei și nopții.

Sport și recreere

Un parc este o resursă extrem de valoroasă de avut în apropierea casei. O sală sau un teren de sport, un bazin de înot, un loc de joacă pentru copii sau un traseu de alergare te vor ajuta să te menții în formă și să îți dezvolți obiceiuri sănătoase. Pentru cei mici prezența în parc a unui loc de joacă îi va lăsa mai puțin expuși la pericolele jocului în spații neamenajate. Există de asemenea și o altă categorie de spații de întâlnire, cele bazate pe consum.

Cafenelele, restaurantele și barurile reprezintă puncte de întâlnire și socializare fără de care nu te poți lipsi. Ca și spațiile publice, ele funcționează ca niște “sufragerii” ale comunității și pot îmbrăca diverse forme, fie este vorba de cafeneaua pe care o frecventezi în timpul liber, restaurantul tău preferat sau sala de așteptare a salonului tău preferat de înfrumusețare. Ele nu pot fi programate și nici definite exact, însă îți vei da seama ușor de importanța și valoarea lor pentru apartenența și caracterul unei zone. Să nu uităm nici de spațiile culturale. Fie că este vorba de un teatru, o galerie de artă, un cinematograf sau un spațiu cultural alternativ, ele îți vor favoriza accesul la cunoaștere.

Educație

Chiar dacă nu ai încă copii și nu te preocupă apropierea de instituții de învățământ, nu știi ce-ți rezervă viitorul. Este important ca zona adiacentă locuinței să îți ofere posibilitatea de a duce copilul la grădiniță sau la after-school. Dacă apariția grădinițelor private a acoperit această nevoie de piață chiar și în zonele nou dezvoltate, nu același lucru se poate spune despre școlile primare, generale și cu atât mai puțin despre licee. Copilul tău are nevoie să beneficieze de o educație de calitate și în plus, nu este practic să depindă de tine pentru a ajunge zilnic la școală. Tocmai de aceea este important să verifici ce școli și licee sunt în zonă și potrivirea acestora cu valorile și nevoile tale.

Servicii medicale

O farmacie, o clinică sau cabinetul unui doctor de familie sunt funcțiuni foarte utile în zona din imediata ta apropiere.

Aglomerări de funcțiuni publice

De multe ori anumite zone ale cartierului cu un vad comercial mai mare se transformă în timp în adevărate centre de cartier neplanificate. Acestea oferă acces facil la satisfacerea mai multor categorii de nevoi în același spațiu iar prin diversitatea facilităților oferite atrag un număr mai mare de locuitori.

Funcțiuni care provoacă disconfort

Așa cum am văzut, diversitatea funcțiunilor publice dintr-o zonă îi sporește acesteia calitatea, însă există evident și activități umane care nu ar trebui să fie amplasate în apropierea locuirii. Prezența zonelor industriale în vecinătate poate afecta atât calitatea aerului dar poate produce și disconfort generat de zgomot. În funcție de cât de apropiate sunt de locuința ta, multe dintre categoriile de funcțiuni discutate în paragrafele anterioare, pot devenii la rândul lor o sursă de disconfort. Un bar plin de petrecăreți la miezul nopții sau o grădiniță în orele de funcționare sunt surse de zgomot ce nu trebuie nici ele ignorate.

Piramida funcțiunilor de proximitate

Ce înseamnă aceste servicii și cum le putem ierarhiza importanța pentru a analiza o zonă? Multe dintre nevoile de acces la dotări țin de stilul de viață al fiecăruia dintre noi. Este firesc ca un pescar amator să se bucure de cu totul alte magazine față de un tânăr student la regie, însă există lucruri de care indiferent ce ne-ar pasiona sau caracteriza, nu ne putem lipsi. Un studiu realizat în Statele Unite a chestionat importanța a 24 de categorii de destinații de proximitate și le-a ierarhizat în funcție de cât de frecventate sunt pe parcursul unei săptămâni. Astfel, 45.9% dintre respondenți au menționat magazinele alimentare, 23% restaurantele, 19.2% farmaciile, urmate de cafenele cu 15%. În materie de recreere, spațiile publice cel mai des menționate au fost parcurile și spații publice deschise (62.9%), zone pentru alergare (42.5%), sălile de fitness (18%) și mall-urile (9.2%). Rezultatele unui astfel de studiu sunt influențate de diferențele culturale sau de profilul social-economic al respondenților, așa că rămâne la latitudinea noastră să ne stabilim propria ierarhie.

La doi pași

Acum că am trecut în revistă principalele categorii de servicii publice, următoarea dilemă firească este ce înseamnă “proximitatea”? Distanțele pe care fiecare dintre noi le consideră acceptabile de parcurs pe jos depind în mare măsură de vârstă, sex, starea de sănătate etc. Un studiu statistic derulat în mai multe țări ale Uniunii Europene definește o medie a acestei distanțe de 1000 de metri, adică distanța care poate fi parcursă pe jos într-un interval de timp de 6-10 minute. Respectarea acestor distanțe depinde evident și de frecvența cu care ne deplasăm până la un punct. Astfel, cu toate că este de preferat ca toate nevoile noastre să fie deservite într-un interval de timp de 6-10 minute putem stabili anumite priorități.

Calitatea traseelor pietonale

Nu numai distanța fizică ne influențează disponibilitatea de a ne deplasa pe jos în cartier, ci și calitatea traseelor pietonale. Prezența unor bariere ce împiedică mersul pe jos, cum ar fi străzile cu trafic auto intens sau calitatea proastă a finisajelor trotuarelor, dimensiunea lor și numărul de mașini parcate care îngreunează trecerea pot face, chiar și dintr-o zonă bine deservită la nivel funcțional, un spațiu foarte neprietenos.

Mersul pe jos și sănătatea

Existența funcțiunilor publice în jurul viitoarei locuințe nu îți reduce doar timpul petrecut zilnic pentru aprovizionare sau dusul copiilor la școală, ci va avea și un impact benefic asupra sănătății. Studiile arată că persoanele care locuiesc în zone ce combină funcțiuni comerciale și de recreere cu zone pietonale de calitate sunt mai sănătoase și fac mai multă mișcare.

Chiar dacă poți găsi foarte ușor casa ideală la un preț relativ mic la periferia orașului este important să evaluezi dacă zona îți poate oferi tot ceea ce ai nevoie. Este foarte ușor să fii impresionat de existența unei curți spațioase, însă dacă va trebui să îți petreci un timp considerabil din zi pentru a te deplasa la cel mai apropiat magazin, la muncă sau cu copiii la școală s-ar putea să nu mai ai destul timp să te bucuri de ea.

Înainte de a alege viitorul tău cartier evaluează-i serviciile. Enumeră toate funcțiunile de care ai nevoie, vezi unde sunt acestea poziționate față de o anumită proprietate și evaluează cât timp vei petrece deplasându-te până la ele. Achiziția unei case presupune și puțină vedere în perspectivă. Realizează un exercițiu de imaginație și analizează cum s-ar putea schimba nevoile tale în 5-10 ani de zile și dacă zona aleasă va mai fi la fel de atractivă.



Share This