Cum ne afectează subiectivitatea alegerea locuinței ?

Importanța unei alegeri echilibrate.

O lectură de 8 minute

Pe scurt:

Descriptorii dintr-un anunț imobiliar sunt doar începutul listei de criterii pe care le ai de luat în calcul.

Nu lăsa o priveliște superbă sau mirosul de proaspăt renovat să-ți tulbure judecata.

Vânzătorii buni știu să fie atenți la reacțiile tale. Învață și tu să le citești pe ale lor.

Gândește-te bine la cum te va afecta costul total al proprietății. Un preț care îți depășește bugetul te poate dezechilibra financiar mai mult decât îți închipui.

Viitoarea locuință va avea o influență foarte importantă asupra stilului nostru de viață. Este important să abordăm procesul de căutare și selecție într-o manieră cât mai echilibrată care să combine criterii subiective, ce țin de experiențele personale de locuire, de intuiție sau de o primă impresie, cu un set de analize obiective ce țin de calitatea spațiului.

În România, un apartament stă la vânzare în medie 3 luni. Până să fie achiziționat cumpărătorul lui va recurge la nenumărate surse de informare, cele mai importante fiind căutările online și sfaturile primite de la familie și prieteni, experții imobiliari aflându-se în partea de jos a listei. În selecția apartamentului cele mai importante criterii se referă la zonă/cartier (53.3%) și numărul de camere (38.8%). Anul construcției (17.9%) sau dotările din apropierea locuinței (23.6%), cu toate că sunt prezente în lista de criterii au ponderi mult mai mici.

După cum poți observa, această listă nu este nici pe de parte exhaustivă și omite criterii importante referitoare la dimensiunea și proporțiile spațiilor, la însorire sau la calitatea finisajelor.

Mai mult decât atât, în lipsa unei documentări prealabile, căutăm doar pe parcursul procesului răspunsuri la problemele întâmpinate fără a avea în vreun moment o imagine de ansamblu. Acest lucru se poate dovedi destul de periculos, procesul de căutare fiind plin de mici capcane care ne pot deturna întreaga analiză. Iată doar câteva dintre ele:

Credem în dragostea la prima vedere

Fiecare proprietate vizitată va avea propriile puncte de atracție: o terasă foarte spațioasă unde îți poți imagina petreceri cu prietenii, poziționarea într-o zonă extraordinară a orașului, încăperi înalte sau o priveliște minunată către parc. De multe ori aceste detalii tind să ne facă să uităm în totalitate criteriile de la care am pornit. La polul opus, ignorarea totală a nevoilor noastre subiective în favoarea unei alegeri bazate în totalitate pe criterii raționale se poate dovedi extrem de nesatisfăcătoare pentru majoritatea oamenilor. Selecția unei locuințe trebuie deci să pună în balanță ambele tipuri de nevoi.

Ne impresionează prea ușor o renovare recentă

Îmbunătățirile minore și cosmetizările sunt trucurile cele mai des utilizate pe piața imobiliară pentru a obține un preț mai bun pentru o proprietate. Aceste reparații rapide pot ascunde însă probleme mult mai mari sau, dacă nu sunt de calitate, se pot degrada într-un timp destul de scurt.

Ne lăsăm influențați de mesajele publicitare

Orice vânzător experimentat știe cum să își poziționeze produsul sau să îl repoziționeze în funcție de reacțiile tale din timpul vizionărilor. Nevoia ta de natură se poate transforma într-un argument pentru cumpărarea unei locuințe aflate într-o zonă foarte inaccesibilă a orașului. Pe de altă parte, firea ta boemă și dorința de a locui în centru pot deveni motivele pentru care o locuință cu o suprafață mai mică sau aflată într-o clădire degradată ar putea fi pe gustul tău. Un stil de viață contemporan este de multe ori asociat cu o bucătărie deschisă însă trebuie să știi că în multe cazuri acest lucru poate însemna și mai puțin spațiu. Prin comasarea bucătăriei, a locului de luat masa și a living-ului, mulți dezvoltatori încearcă să facă economie de spațiu deoarece același spațiu poate fi astfel folosit, în funcție de nevoi, în moduri diferite.

Nu evaluăm costul total al unei proprietăți

Un apartament într-o mansardă spațioasă poate fi extrem de atrăgător, dar te-ai gândit oare și la costurile necesare eventualelor reparații la acoperiș sau la costurile suplimentare pentru răcirea spațiului pe timpul verii și încălzirea sa iarna? Evaluarea unei locuințe trebuie să țină cont atât de costurile de cumpărare și mutare, cât și de costurile ascunse referitoare la renovări și utilități.

Ne depășim bugetul

Fiecare cumpărător cunoaște acest sentiment – cauți o locuință care să se potrivească bugetului tău, însă proprietatea mai scumpă pare mult mai atrăgătoare. Face parte din natura umană să ne dorim un pic mai mult decât ne permitem și vor exista mereu vânzători care vor încerca să te atragă să cheltui mai mult. Rezistă ispitei! Banca îți oferă, din motive întemeiate, bazate pe capacitatea ta de a rambursa împrumutul, o anumită limită de creditare. Depășirea bugetului te poate lăsa expus la șocurile financiare sau la creșterea ratelor dobânzilor.

Înainte să pleci în căutare, este important să îți conturezi o imagine de ansamblu cu privire la ceea ce îți dorești de la un apartament. În acest ghid vom încerca să te ajutăm să prioritizezi atât etapele căutării unei locuințe, cât și nevoile descoperite pe parcurs. Este important să ajungi la această ierarhie finală, să nu faci rabat de la ea și să nu cazi pradă capcanelor discutate mai sus.



Share This